90 sværd, økser og spydspidser fra vikingetiden har forskere ved University of Nottingham fået stillet til rådighed. Nu skal de i gang med at finde den såkaldt kemiske isotopsignatur, som kan afsløre, hvor vikingernes våben blev smedet.
Forskerne håber snart at kunne afsløre, om vikingerne selv smedede deres sværd, eller om deres mest prestigefyldte våben blev fremstillet af dygtige våbensmede længere mod syd.
Det er første gang, at forskere bruger isotopanalyse i forsøget på at lokalisere, hvor jerngenstande blev fremstillet. Tidligere har metoden været brugt til at fastslå, hvor gamle genstande af sølv blev smedet – og hvor sølvet stammede fra.
Hidtil har forskere antaget, at de store mængder rust på våbnene ville umuliggøre isotopanalyse, men de indledende tests foretaget af University of Nottigham tyder på, at metoden er anvendelig.
Resultaterne bliver i forskerkredse imødeset med spænding.
“Hvis det lykkes, kan denne metode blive brugt på mange flere historiske genstande, hvilket kan hjælpe os til at lære mere om historiske begivenheder og personer”, forklarer professor Stephen Harding, der leder forskerholdet i Nottingham.