Genskabt: Se 17 af vikingernes vilde pangfarver

Ud fra gamle malingrester er det lykkedes en dansk kemiker og konservator at genskabe den palet af flotte – og hidsige – farver, som vikingerne malede med for at understrege deres høje status.

Histories grafiker har farvelagt billedet med nogle af de 17 farver fra vikingetiden, som Nationalmuseet har fundet frem til.

© Shutterstock/Carsten Yttesen

Vikingerne ville have fnyst hånligt af trenden med vægge i grå og hvide nuancer.

For farvepaletten i vikingetiden var spækket med kradse farver.

Det er konservator Line Bregnhøi og kemiker Mads Christian Christensen fra Nationalmuseet, der har kreeret den farverige farverigepalet.

De 17 farver fra vikingetiden.

© Nationalmuseet

Gammel maling afslører sin farve

Farverne er genskabt ud fra malingrester, som er blevet fundet på træstykker i Gorm den Gamles grav i Jelling og på Hørning-planken, som stammer fra ca. 1060.

Hørningplanken.

© Nationalmuseet

Derfor har det været nødvendigt med kemiske analyser af resterne for at se, hvilke mineraler der har været i malingen – og dermed hvilken farve den oprindeligt har haft.

Pangfarver gav status

De kraftige farver har været en måde at symbolisere status på, fordi farverne har været sjældne.

Mineralet arsensulfid har skabt de gule farver, og det findes fx i Tyskland og Tyrkiet. Og den røde farve er lavet på cinnober, som kommer fra Spanien. De er altså blevet importeret fra andre lande, og det har naturligvis været en bekostelig affære.

“Prisen på farverne har formodentlig været så kostbar, at det ikke har tilladt, at man kunne male store flader med cinnober og auripigment (rød og gul, red.). Det har formodentlig kun været mindre detaljer, som man har fremhævet med disse pigmenter, hvilket har været tilfældet med slangemotivet på Hørning-planken,” siger Mads Christian Christensen.