Shutterstock
Viking

Havde vikingerne tatoveringer?

Ifølge en arabisk rejsende i 900-tallet var vikingernes kroppe dækket af forskellige mønstre. Men arkæologer og forskere debatterer stadig, om vikingerne virkelig var storforbrugere af tatoveringer.

I film og tv-serier bliver vikinger ofte fremstillet som fysisk prægtige mænd, hvis kroppe er dækket med tatoveringer. Men om skandinaverne virkelig var tatoverede, er uklart.

I hvert fald har forskerne ingen arkæologiske beviser for, at vikingerne pyntede sig med tatoveringer. Huden forsvinder hurtigt efter begravelsen, og de skeletter fra vikingetiden, som er blevet fundet, kan ikke bruges til ikke fastslå, om vikingerne havde tatoveringer.

En række andre spor peger dog i retning af, at vikingerne meget vel kunne have pyntet sig med mønstre og farver.

Vikingerne var dekorerede

Et af de vigtigste spor er en skriftlig beretning af den arabiske rejsende og diplomat Ahmad ibn Fadlan, som i omkring år 921 mødte en gruppe svenske vikinger på handelsrejse i det nuværende Rusland.

Ifølge ibn Fadlan var vikingerne “høje som daddelpalmer og rødmossede”, og deres kroppe var dekorerede “fra fingerspids til hals” med “en samling træer, figurer og lignende.”his

Efter alt at dømme beskriver ibn Fadlan tatoveringer, men nogle historikere mener, at vikingerne blot havde malet deres kroppe med forskellige mønstre og klassiske vikinge-symboler.

Nåle fundet i Danmark

Et andet spor er tatoveringsnåle fra bronzealderen, som er fundet i Danmark. Perioden strakte sig fra ca. 1.700 f.Kr. til 500 f.Kr., og fundet viser, at skandinavere i hvert fald tatoverede sig i århundrederne før vikingetiden.

Derfor var tatoveringskunsten sandsynligvis også kendt i vikingetiden, men hvor udbredt tatoveringer var, og hvordan de præcist så ud, kan forskerne ikke sige med sikkerhed.

Viking

Hvis vikingerne havde tatoveringer, har de formentlig bestået af de klassiske vikinge-mønstre, som er fundet på bl.a. runesten og smykker.

© Shutterstock