Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvad lavede vikingerne i deres fritid?

Vikingerne plyndrede og voldtog, men fritiden gik med sport og brætspil.

Vikingerne vilde med sport og brætspil

Ofte fremstilles det, som om vikingernes eneste interesse var at plyndre og voldtage. Men det er langtfra tilfældet. Vikingerne slog lige så gerne tiden ihjel med sport og brætspil. Udover styrkeprøver som brydning dyrkede vikingerne også boldspil.

Islændingene var fx vilde med knattleikr - en kontaktsport med en bold og et træbat involveret. Forskerne kender ikke spillets regler, men kan ud fra sagaerne konstatere, at kampene var særdeles voldsomme.

Slog modstander ihjel efter tabt kamp

Egill Skallagrimsson beretter fx i sin saga, at han som 12-årig dystede mod en yngre dreng, som var bedre end ham selv. På et tidspunkt blev Egill dog så træt af at tabe, at han angreb modstanderen med battet. Han blev jaget væk, men vendte senere tilbage og slog modstanderen ihjel med en økse.

Vikingerne spillede brætspil for at vise intelligens

Brætspil og tilhørende brikker har arkæologer fundet talrige eksempler på i vikingegrave. Forskerne mener, at højtstående vikinger spillede brætspil for at demonstrere intelligens og strategisk formåen.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul