Konserveringscenter Vejle
Guld-amulet med Odin

Hvor fik vikingerne deres guder fra?

Hvem kom først – vikingerne eller deres guder? En nyfunden guldskat giver et overraskende indblik i vikingernes gudeverden, der trækker tråde langt tilbage i tiden.

Vikingeguder som Odin og Thor eksisterede, længe før nordboerne drog på deres første vikingetogter. Det viser fundet af en stor guldskat, som blev gjort i december 2020 på en mark uden for Jelling.

Det enorme fund på 945 gram guld stammer fra omkring år 500 – altså flere hundrede år før vikingetidens start – og indeholder flere runde guld-amuletter med mytologiske og religiøse motiver.

Guldskat fundet i Jelling.

Guldskatten fra Jelling består af 22 genstande, som samlet vejer næsten et kilo.

© Konserveringscenter Vejle

Blandt dem er afbildninger af en mand, som ifølge eksperter er guden Odin. Tidligere er lignende amuletter fra samme periode fundet med motiver af bl.a. guderne Tyr og Balder.

Fundet bekræfter dermed, at de nordiske guder blev dyrket allerede i jernalderen (ca. 500 f.Kr.-750 e.Kr.).

Odin og Thor var tyskere

Formentlig har de oldnordiske guder rødder i en tidlig germansk mytologi; fx optræder varianter af Odin også i jernalderens England og Tyskland, hvor de germanske stammer kendte den magtfulde gud under navnene Woden og Wodan.

Guld-amulet med Odin

Personen på guld-amuletten forestiller formentlig Odin med guden Balders hest.

© Konserveringscenter Vejle

En Odin-lignende gud er dog også kendt fra tidlig keltisk kultur, hvor guden Lugus også var enøjet og blev associeret med ravne og spyd.

På samme vis blev også Thor dyrket rundtom i Nordeuropa længe inden vikingetiden. Så tidligt som i det 1. århundrede e.Kr. fortæller romerske kilder om germanske soldater i Roms hær, der dyrkede en variant af tordenguden.