Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan dyrkede vikingerne deres guder?

Havde vikingerne en “kirke” og “præster”?

Asatroen var mindre formel end den kristne tro, som bredte sig i Norden fra 900-tallet. De hedenske vikinger havde hverken et organiseret præsteskab eller et hierarki af religiøse ledere.

I stedet blev guderne dyrket på gårde og i bygder efter de lokale skikke.

Husbonden og hans frue førte an i dagliglivets mange ritualer. Ved store sociale og religiøse begivenheder som “blotet” havde høvdingen rollen som ceremonimester.

Her samledes vikingerne til fest og offerhandlinger. Dyr blev slagtet og spist til gudernes ære, og den hellige mjød flød frit.

Alle skålede flittigt til minde om afdøde og “for godt år og fred”, mens skjaldene kvad om guder og gamle helte.

Bronzefiguren fra Island viser en siddende Thor med sin hammer Mjølner i hænderne.

Blotet foregik i salen på den lokale storgård, for vikingernes tro var ikke knyttet til bygninger som de kristnes kirker.

Krønikeskriveren Adam af Bremen omtalte i 1070'erne et hedensk tempel i Uppsala med billeder af Thor, Odin og Frej. Men kultsteder som dette var sjældne. I stedet havde nogle klipper, lunde og andre steder i naturen status som helligdomme.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul