Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor forlod vikingerne Vinland?

Sagaer fortæller os, at danske vikinger sejlede til Nordamerika og bosatte sig i det nye land. Det vides dog ikke med sikkerhed, hvorfor vikingerne igen forlod området.

O. Vaering/Bridgeman Images

Ifølge Erik den Rødes saga sejlede vikingen Leif den Lykkelige til Nordamerika i omkring år 1000, hvor han grundlagde en bosættelse.

En anden saga – Grønlændernes saga – fortæller, at andre nordboer også drog mod det nye land, som blev døbt Vinland.

Med udgangspunkt i sagaerne fandt norske arkæologer i 1960’erne frem til, at Vinland efter alt at dømme lå på øen Newfoundland.

Her har arkæologer siden gjort flere fund, som bekræfter, at 80-90 europæere var til stede i den periode, som omtales i sagaerne.

Forskerne har bl.a. fundet jernsøm, glasperler og flere bygningsrester.

Hvorfor vikingerne rejste fra Vinland igen, er uklart.

Sagaerne fortæller, at nogle vikinger kom i kamp mod indianere, men det er usandsynligt, at de indfødte kan have fordrevet nordboerne.

Ifølge forskere var indianerne i Vinland for få til at udgøre en trussel.

Den egentlige årsag til vikingernes afrejse var formentlig, at nordboerne aldrig havde haft en plan om at slå sig ned i Vinland for bestandigt; fx har arkæologerne ikke fundet spor efter landbrug eller husdyr, og de fundne bygninger ligger tættere på hinanden, end de ville have gjort, hvis bosættelsen skulle have været permanent.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul