Hvorfor kidnappede vikingerne kvinder?

Når vikingerne plyndrede Europas kyster, var målet ikke kun at skaffe guld og rig­domme, men også mennesker. Især kvinder blev et populært bytte.

Kvinderne blev især kidnappet fra ­Normandiet og De Britiske Øer.

© Imageselect

Når vikingerne plyndrede Europas kyster, var målet ikke kun at skaffe guld og rig­domme, men også mennesker. Mænd og kvinder blev kidnappet og gjort til slaver – kaldet trælle.

Nyere forskning tyder på, at det især var kvinder, der blev tvunget med hjem, som et resultat af vikingernes udbredte flerkoneri. Det gjorde det svært for unge krigere at finde gifteklare frie kvinder.

Trællene blev brugt til nedværdigende arbejde

Den letteste måde at få børn og videreføre slægten på var derfor at ty til kvindelige slaver, som ifølge vikingernes lov frit kunne udnyttes seksuelt.

Trællene udgjorde op til 25 pct. af vikingernes befolkning og sørgede for det hårde landbrugsarbejde med at malke køerne og kværne kornet.

Malkning var særligt nedværdigende og blev brugt som en grov fornærmelse mellem vikingekrigere. Derfor nægtede mange frie kvinder at gøre denne del af arbejdet.

Vikingerne var skørtejægere

Da danske vikinger i slutningen af 800-tallet erobrede og bosatte sig på De Britiske Øer, opdagede angelsakserne snart, at krigerne også gik særdeles meget op i deres ydre.

De plejede skægget, havde flotte frisurer og tog lange bade. Vikingerne var så uimodståelige, at engelske kvinder gerne forlod mand og børn til fordel for en nordbo.

Læs videre om vikingerne her