Ifølge den nye forskning rejste Thyra adskillige runesten selv og havde sin egen magtbase i det sydlige Jylland.
“Det var ikke bare Gorm, der var konge. Jeg tror, han var konge, fordi han var gift med Thyra”, udtaler Adam Bak der er museumsinspektør på Kongernes Jelling.
Runesten blev 3D-scannet
Den nye forskning bygger på en grundige 3D-scanninger af syv runesten, bl.a. den berømte runesten i Jelling.
Formålet var at finde ud af præcis, hvem der havde været runerister på de forskellige sten, dvs. hvem der havde svunget mejslen.
Runernes form, dybde og sproget på stenene er blevet sammenlignet. Igennem særlige målinger kan analyserne afsløre, hvilken rytme runerne er blevet hugget i, og hvilken vinkel mejslen er blevet holdt i. Ved at sammeligne resultaterne er det muligt at finde individuelle træk, som går igen på forskellige runesten og dermed sandsynligvis er lavet af den samme runerister.
Forskerne konkluderede, at både den store runesten i Jelling samt to andre runesten i Jylland, der nævner en Thyra, var skabt runeristeren Ravnunge-Tue.
Han er en af de få runeristere fra Danmark, vi kender navnet på, fordi han på skrev op den såkaldte Læborgsten:
“Ravnunge-Tue huggede disse runer efter Thyra, sin dronning.”
Det har længe været spekuleret i, om dette var den samme Thyra som Gorms dronning. I vikingetiden kunne dronning dog også betyde 'frue' eller 'herskerinde', og desuden var Thyra et almindeligt navn, så det var umuligt at sige med sikkerhed – indtil nu.
“Nu er der kun en meget lille rest af sandsynlighed for, at det ikke er den samme Thyra, der er nævnt på de to runesten”, fortæller Lisbeth Imer, runolog på Nationalmuseet.
Da både de kongelige Jellingsten og runestene i Jylland er lavet af den samme runerister, tyder alt derfor på, at den Thyra, der havde magt nok til at rejse runesten i Jylland, senere blev til den kendte dronning Thyra. Og at Ravnunge-Tue var hendes personlige runerister.
Manden bag verdens mest kendte runesten er fundet
Også på Museet Kongernes Jelling er der stor begejstring:
“Vi har fundet kunstneren, der har lavet den mest kendte runesten i verden. Og det er noget af den mest vigtige viden, vi har fået i mange, mange årtier”, fortæller Museumsinspektør Adam Bak til dr.dk.
De nye resultater medfører, at Thyra er nævnt på fire runesten i alt. Det er mere end nogen anden person i vikingetiden.
“Det betyder, at Dronning Thyra var langt mere betydningsfuld, end vi hidtil har vidst. Hun kom formentlig fra en finere og ældre familie end Gorm den Gamle”, udtaler Imer til Ritzau.
De banebrydende forskningsresultater publiceres den 11. oktober i det anerkendte tidsskrift Antiquity.