Shutterstock
Viking på strand på Azorerne

Kolort sladrer: Vikingerne opdagede Azorerne først

Arkæologerne er nu næsten sikre på, at vikingerne var de første mennesker, der bosatte sig på Azorerne – for de har fundet ældgammel kolort.

Den afsidesliggende øgruppe Azorerne blev for første gang bosat af mennesker i 1400-tallet, da portugisiske søfolk ankom til øerne. Det kan man læse i historiebøgerne.

Men nye studier af organiske sedimenter fra bunden af Peixinho-søen på øen Pico samt andre prøver fra naboøen Corvo afslører nu, at der omkring år 700 e.Kr. til 850 e.Kr. skete en kraftig stigning i mængden af ekskrementer fra køer og får på øerne.

Samtidig faldt antallet af træer, og mængden af trækul steg. Alt sammen klare tegn på, at mennesker havde bosat sig på øen og var begyndt at fælde træer og rydde områder, hvor deres husdyr kunne græsse.

Men hvem var de?

Peixinho-søen på den frodige ø Pico var fyldt med ekskrement-rester fra køer og får, der stammede fra vikingetiden.

© Shutterstock

Mus ledte forskerne på sporet

Historikere og forskere har længe haft en mistanke om, at vikinger havde været et smut forbi Azorerne.

I 2015 afslørede et studie af mus på flere af øerne i øgruppen, at de ikke tilhørte de musearter, der fandtes på Den Iberiske Halvø, hvor øens portugisiske befolkning stammer fra. Derimod var øernes mus nært beslægtede med de mus, man finder i det nordlige Europa.

Sammenlagt med de nye afsløringer om en langt tidligere bosættelse på øen får det forskerne til at antage, at vikingerne var de første, der bosatte sig på Azorerne.

“Vores bedste bud er, at de var nordboer”, udtaler Pedro Raposeiro, der er økolog ved University of the Azores.