Wayne Southwell/Mikkel Juul Jensen/HISTORIE/Shutterstock

Legendarisk vikingeby kan være fundet i Polen

Da en polsk arkæolog skulle udforske en henrettelsesplads på øen Wolin, regnede han med at gøre utallige makabre fund. I stedet fandt han måske løsningen på en af vikingetidens største gåder.

Den myteomspændte vikingeby Jomsborg nævnes i flere af de islandske sagaer og skulle efter sigende være blevet bygget af Harald Blåtand på en ø i Østersøen omkring år 960. Men på trods af flere hundrede års arkæologisk arbejde, har det ikke været muligt at finde beviser for byens eksistens – før nu.

På den polske ø Wolin har arkæologen Wojciech Filipowiak netop fundet noget brændt træ fra 900-tallet, som tyder på at have været en del af et forsvarsværk.

Filipowiak var slet ikke på jagt efter vikinger. Han gravede i stranden på Wolin, fordi den lokale regering har planer om at bygge et observationstårn på den såkaldte Hangman Hill. Området var i århundrede brugt som henrettelsesplads, skafot og kirkegård. Det var egentlig denne uhyggelige fortid, som Filipowiak skulle afdække.

I stedet mener arkæologen, at han har løst en af vikingetides største mysterier.

Jomsborg guldskive

Denne guldskive blev fundet i Sverige i 2014 og skal efter sigende stamme fra 900-tallets Polen. Den nævner både Harald Blåtand og Jomsborg.

© Tomasz Sielski

Sagaernes elskede jomsvikingerne

Wolin har i årevis været anset som en af de mest sandsynlige placeringer for Jomsborg. Øen var en del af Tyskland fra 1871 indtil afslutningen på 2. verdenskrig, og nazisternes arkæologer gennemsøgte øen for den legendariske vikingeby i 1930'erne, men uden resultat.

Hvor lokalstyret på Wolin ofte har skildret øen som det historiske arnested for Jomsborg, så har mange historikere faktisk været af den opfattelse, at byen blot var skabt af sagaernes forfattere.

Der er mange sagn tilknyttet de såkaldte jomsvikinger fra øen; en slagkraftig og strengt disciplineret vikingebande, som skal have opereret på Østersøen og i Skandinavien i 900-tallet.

Jomsborg Harald Blåtand

Harald Blåtand flygtede ifølge sagaerne til Jomsborg, efter han blev dødeligt såret under sønnen Svend Tveskægs oprør. Harald døde på øen, og derfor er der i dag en mindesten på Wolin til ære for kongen skrevet på både dansk og polsk.

© Wikimedia Commons

Historierne om disse barske vikinger og lejesoldater blander frit historiske begivenheder med sagnfortællinger. Jomsvikingen Palnatoke nævnes fx ofte i sagaerne og skal bl.a. have dræbt Harald Blåtand ved at skyde en pil op i bagdelen på ham, så den kom ud gennem munden.

Men med det nye fund har Jomsborg bevæger sig lidt længere væk fra sagnene og tættere på virkeligheden.

Vikingetidens New York

Ifølge de gamle sagaer var Jomsborg vikingernes magtcentrum i det baltiske område. Karolina Kokora, direktør for Wolin's historiske museum, beskriver byen som et “middelalderligt New York på Østersøen”.

Det var et travlt handelscentrum med en mangfoldig befolkning bestående af vikinger, germanere og slaver. Byen havde en formidabel fæstning og en lang mole, der kunne rumme adskillige vikingeskibe.

Byen havde dog en udsat position og blev belejret og ødelagt i flere omgange. Først af den dansk-norske konge Magnus den gode i 1043, og i 1185 blev byen tilsyneladende jævnet med jorden af den danske biskop Absalon. Herfra forsvinder fæstningsbyen ud af de historiske kilder.

Selvom yderligere analyser og forskning er nødvendig for at fastslå, om dette rent faktisk er den legendariske by, mener Filipowiak, at der allerede er “80% sikkerhed” for, at dette er stedet.

“Debatten om Jomsborgs placering – eller om den virkelig har eksisteret – har været meget lang. Forhåbentlig kan jeg være med til at afslutte den,” slutter Filipowiak.