Legetøjsbåd kaster lys over vikingebørns dagligdag

Forskere fra Norge har dateret et stykke legetøj til at være 1000 år gammelt. Legetøjsbåden giver et sjældent indblik i børns liv i vikingetiden.

Legetøjsbåden set fra siden (tv.) med en markant stævn og oppefra (th.) med hul til masten.

© Åge Hojem, NTNU University Museum

I en gammel tørlagt brønd ved en gård i Ørland i Norge har arkæologer fundet en mere end 1000 år gammel legetøjsbåd, der forestiller et vikingeskib.

Kulstof 14-dateringer af båden viser nu, at den kan dateres til mellem år 1015 og 1028.

I den periode regerede vikingekongen Olav den Hellige Norge. Og dermed giver båden et sjældent indblik i, hvordan børn levede på den tid.

Børn måtte godt lege

Båden er møjsommeligt udskåret i træ, og den har både en markant stævn og et hul i midten til en mast med sejl.

Ifølge Ulf Fransson, der er arkæolog ved “Norwegian University of Science and Technology” (NTNU), er båden særlig, fordi det kun sjældent sker, at arkæologer finder noget, der har med børn at gøre.

“Men det viser også, at børn på denne gård kunne lege, og at de havde tilladelse til at lave andet end at arbejde i marken og hjælpe rundt omkring på gården,” siger han.

En komfortabel lædersko

I en anden tørlagt brønd tæt på den første fandt arkæologer en næsten intakt lædersko fra samme periode (1015-1028). Det tyder på, at selvom gårdens beboere levede nøjsomt, havde de også en vis grad af komfort – ligesom børnenes legetøj.

Den hele lædersko.
© Åge Hojem, NTNU University Museum

Siden 2014 har arkæologer gravet ud i området omkring Ørland pga. en kommende lufthavn (Ørland Lufthavn). Og holdet har efterhånden udgravet et område på 120.000 m2.

Arkæologerne fra NTNU håber, at de med deres fund kan stykke et mere detaljeret billede af dagligdagslivet i jernalderen sammen.