Magtfuld viking var måske en troldkvinde

I 40 år har arkæologer troet, at skeletterne i en fællesgrav fundet på Sjælland er en fornem kvinde fra vikingetiden og hendes træl. Men den teori afviser nye DNA-analyser.

I 40 år har arkæologer troet, at skeletterne i en fællesgrav fundet på Sjælland er en fornem kvinde fra vikingetiden og hendes træl. Men den teori afviser nye DNA-analyser.

ROMU

De to skeletter fra den såkaldte Gerdrupgrav har siden 1981 været udstillet på Roskilde Museum.

På informationstavlen står der om kvinden, at det er sandsynligt “at hun indtog en magtfuld position” i samfundet.

Om manden, som ligger ved hendes side spekuleres, om “han var en slave, som ufrivilligt måtte gå i graven med sin herskerinde.”

Nu afslører DNA-analyser foretaget på Københavns Universitet, at eksperterne tager gruelig fejl. Den 60-årige kvinde er mor til den 30-årige mand ved hendes side. I stedet tyder noget på, at damen i Gerdrupgraven er en troldkvinde fra vikingetiden.

Det er en mærkelig grav

Graven bekræfter dermed ikke forestillingerne om magtforholdene i vikingetidens Danmark, men fortæller en helt anden historie. Som arkæologen Ole Kastholm fra Roskilde Museum forklarer:

“Det har fra begyndelsen været en mærkelig grav, men uanset hvad vi ellers har diskuteret, så var det ikke det her, vi regnede med. De nye opdagelser er et godt eksempel på, at museet aldrig kan anse en genstands eller et funds historie for endeligt fortalt.”

Troldkvinder og fantasivæsner optræder jævnligt i i de islandske sagaer.

© Getty Images

Magi reddede søn i sagaerne

Stenene, som ligger ovenpå kvindens skelet, og hendes søns sammenbundne ankler leder tankerne hen mod en historie fra de islandske sagaer.

Og de rejser spørgsmålet, om vikingernes frygt for trolddom kostede to sjællændere livet for 1.000 år siden.

I Eyrbyggja sagaen fortælles om troldkvinden Katla, at hun forvandler sin søn Odd til en orne, da bevæbnede mænd kommer for at dræbe ham.

Troldkvinden blev stenet ihjel

De rasende vikinger finder ham derfor ikke og må forlade huset med uforrettet sag.

Først da mændene vender tilbage med deres egen troldkvinde, lykkedes det at bryde Katlas magi. Odd bliver bundet på hænder og fødder og hængt, mens Katla stenes ihjel.