Landnámsskáli í Stöð/ Wikimedia Commons & Shutterstock
Vikingaskepp avbildning Island

Mikro-vikingeskib er Islands ældste afbildning

I 874 e.Kr. skabte norske vikinger de første permanente bosættelser på Island. Nu har arkæologer fundet en lille sten med et billede af et vikingeskib indridset – og den er 74 år ældre.

De sidste somre har arkæologer arbejdet med udgravningen af et langhus fra vikingetiden udenfor byen Stöðvarfjörður på det østlige Island.

Langhuset ligger ved udgravningsstedet Stöð, og analyser tyder på, at det blev bygget omkring år 800 e.Kr. – ca. 74 år før de første faste bosættelser på Island. Huset har i sig selv enorm historisk værdi, men indeni viser det sig nu, at der er flere utrolige fund.

Indlejret i en af langhusets mure fandt arkæologerne nemlig en lille sten.

Ved første øjekast lignede den ikke noget særligt, men ved nærmere eftersyn har en af husets beboere indridset en lille tegning i stenen, som kan vise sig at være den ældste afbildning nogensinde fundet i Island.

Aske og kulstof-14 beviser tidlig oprindelse

Det har ikke været svært for arkæologerne at bevise, at langhuset udenfor Stöðvarfjörður er ældre end de ældste faste bosættelser på Island.

Vikingerne begyndte først permanent at bosætte Island i 874 e.Kr., efter Ingólfur Arnarson ankom til øen fra Norge. Men de to langhuse, der er fundet, ligger begge under et lag af vulkansk aske, som stammer fra 869-873 e.Kr.

Udover asken kan kulstof-14-dateringer af træ fra træhusene afsløre, at de er bygget omkring år 800 e.Kr.

“Min teori er, at det ældre langhus var en sæsonbestemt jagtlejr, der blev drevet af en norsk høvding, som arrangerede rejser til Island for at samle værdigenstande og bringe dem tilbage over havet til Norge”, fortæller Bjarni F. Einarsson, arkæologen, der står i spidsen for udgravningen.

I 2019 konkluderede DNA-analyser, at en nu uddød hvalros-art fandtes på Island under bl.a. vikingetiden. Forskerne mener, at de norske vikinger tog hertil for at jage disse hvalrosser.

En af disse vikinger har tilsyneladende udskåret et lille billede af et skib i en sten og gemt den i huset. Den slags udskæringer kendes fra mange andre steder i Norden, men dette er utvivlsomt Islands ældste.

Arkæologerne har siden 2015 udgravet resterne af et langhus. I området har de desuden fundet tegn på en bådbegravelse og andre konstruktioner.

© Bjarni Einarsson