Norsk ægtepar fandt viking i baghaven

De ville egentlig bare lave en tilbygning til deres hus, men pludselig stod de midt i en godt 1.000 år gammel grav. Arkæologerne beskriver graven og dens flotte indhold som meget sjældent.

Vikingegrav Norge
© Joakim Wintervoll

Et ægtepar i den sydnorske by Setesdal havde egentlig planer om at opføre en lille tilbygning til deres hus denne sommer. Men det må vente. Da ægtemanden Oddbjørn Holum Heiland begyndte at grave i jorden, stødte han nemlig på en stor, aflang sten lige under det øverste jordlag.

Han tænkte ikke videre over det, fjernede blot stenen og fortsatte med sin gravemaskine.

Men så så han pludselig noget metal dukke frem:

“Jeg kiggede på det og tænkte, at det meget lignede en sværdklinge. Og da jeg tømte gravemaskinens skovl, faldt sværdet ud”, fortæller han til sciencenorway.no

Setesdal ligger i Sørlandet godt 100 km nord for Kristiansand. Amtets arkæologer blev tilkaldt, og snart viste det sig, at Heiland ikke bare havde fundet et sværd, men en hel vikingegrav i familiens baghave.

Graven indeholdt meget mere end et sværd

Da arkæologerne kiggede på sværdet, var det ikke svært at datere det pga. dets særlige udformning. Sværdets klinge er 70 cm lang, men det er især grebet, som er specielt. Det er nemlig fremstillet i en stil, som var på mode i slutningen af 800-tallet og begyndelsen af 900-tallet.

“Det er et meget sjældent fund, meget spændende”, fortæller arkæolog Joakim Wintervoll, som var en af de første, der fik lov til at se det.

Efter sværdfundet begyndte arkæologerne at grave dybere i ægteparrets baghave, og hurtigt stod det klart, at der måtte være tale om et vikingegravsted.

Graven i Setesdal indeholdt bl.a. også en lanse, forgyldte glasperler, et bæltespænde samt en broche af bronze. Brochen er blevet brugt til at holde en kappe på plads og forestiller et dyr – hvilket var typisk for vikingerne.

Vikingegrav Norge

Sværdet var i to dele, men derudover i god stand.

© Joakim Wintervoll

“Det er meget sjældent, at vi opdager våbengrave fra vikingetiden. Denne grav er rigere, end vi er vant til, og genstandene er bedre bevaret”, fortæller Jo-Simon Frøshaug Stokke, arkæologen ved Kulturhistorisk Museum i Oslo, der bistod Wintervoll i undersøgelsen.

Arkæologerne er ikke i tvivl om, at smykkerne har tilhørt en mand.

“Når vi ser våben, tænker vi mand, og når vi ser smykker, tænker vi kvinde. Men det er en moderne opdeling”, fortæller Stokke. “Vikingerne kunne lide at bære smykker. Det er slet ikke enestående at finde smykker i en mands grav”.

Vikinggrav Norge

Stenen, der dækkede graven, er omkring 50x100 cm. Våbnet lå lige under stenen, så det har formentlig ligget urørt i mere end 1.000 år.

© Joakim Wintervoll

Grave skulle vise, hvem der havde ret til jorden

Graven var ikke umiddebart specielt stor, men gravstenen har en vis størrelse. En grav som denne skulle nemlig vise, at menneskene, der boede her, havde en lang slægtshistorie i området og derfor et naturligt krav på jorden.

Arkæologerne ved, at der under vikingetiden var en samling mindre gårde 100-150 meter fra graven. Den kan derfor være anlagt til minde om en af gårdenes ejere.

Setesdal-graven bærer ingen spor af en høj, som ellers ses oven på mange vikingegrave, men den aflange sten kan sagtens oprindeligt have stået oprejst, og på den måde været synlig i landskabet.

Det eneste, arkæologerne mangler at finde i graven, er et skelet, som bl.a. kunne sige noget om alderen på den begravede. Derfor har de tænkt sig at fortsætte udgravningen i næste uge.

Men fundene kan tyde på, at personen er blevet kremeret, så arkæologerne forventer ikke at finde knoglerester.

“Det meste af det organiske materiale er sandsynligvis væk, men vi håber, at vi kan finde en lille knogle", siger arkæologen Jo-Simon Frøshaug Stokke.