Vestland fylkeskommune

Norsk kvinde køber vikinge-skat ved et tilfælde

Hun troede, hun købte en samling tilfældige smykker på en online-auktion - der viste sig dog at være en stor overraskelse iblandt.

Det var egentlig et helt andet smykke, norske Mari Heskestad havde udset sig, da hun købte en samling smykker på en online-auktion.

Men da hun gennemgik samlingen, som auktionshuset havde sammensat af en masse forskellige smykker, de havde fået ind, men ikke fået solgt enkeltvis – var det et andet smykke, der sprang hende i øjnene – en lys og guld-farvet ring.

”Den glinsede og stak ud blandt de andre smykker,” fortæller Mari Heskestad til Bergenavisen. ”Jeg reagerede på, at den var så tung.”

Mystik om ringens ophav

Da Maris svigerfar så ringen, mente han, at det kunne være en vikinge-ring.

Mari kontaktede arkæologerne ved hendes lokale kommune, Vestland fylkeskommune, som kunne bekræfte, at svigerfaren havde ret - der var tale om et sjældent fund.

Ud fra stilen kan ringen tidsbestemmes til vikingetiden, men hvor den stammer fra er sværere at sige.

”Tilsvarende ringe peger på, at den sandsynligvis stammer fra en grav, er blevet tabt eller glemt. Ringe af denne type er blevet fundet i store dele af Norge og i Skandinavien. Den kan lige så godt være fra Sverige,” fortæller arkæolog ved Vestland fylkeskommune, Sigrun Wølstad.

Guld var en sparsom ressource i vikingetiden, og derfor er det sandsynligt, at ringen har tilhørt en magtfuld vikingehøvding.

Foreløbig er ringen blevet sendt til Universitetsmuseet i Bergen, hvor den skal undersøges nærmere og udstilles.