Emma Norbakk
Vikingegrav Norge perler

Norsk vikingegrav er endnu vildere end først antaget

For nylig fandt et norsk ægtepar en vikingegrav med bl.a. et sværd i deres baghave. Nu har arkæologer konstateret, at graven var fyldt til randen med bl.a. smykker, broucher og en såkaldt kælesten.

Sidste uge skrev vi her på HISTORIE om et ægtepar i den sydnorske kommune Setesdal, som fandt en viking i deres baghave, da de var i gang med at udbygge deres hus.

Arkæologer blev tilkaldt og konstaterede, at graven indeholdte et sværd fra vikingetiden, en lanse, stykker af brocher og forgyldte perler. I sig selv et imponerende fund, og arkæologerne mente ikke, at de kunne forvente at finde meget mere. Men en egentlig arkæologisk udgravning skulle selvfølgelig gennemføres.

Det viste sig hurtigt, at de fuldkommen havde undervurderet gravens omfang.

“Det var utroligt at sidde dér, skrabe jorden væk og se flere og flere genstande dukke op. Vi fortsatte indtil kl. otte om aftenen den første dag”, fortæller Jo-Simon Frøshaug Stokke fra Kulturhistorisk Museum i Oslo til Sciencenorway.no

Arkæologerne fandt bl.a. en økse og et skjold, samt adskillige knive. Sammen med lansen og sværdet udgør fundet et komplet sæt våben til en kriger.

Og så fandt de masser af smykker – også mange der tyder på, at graven ikke kun er anlagt til en mand.

Fund tyder på både en mand og en kvinde

Selvom mænd også brugte smykker og brocher i vikingtiden, så indeholdt graven flere store, ovale brocher, der kan være brugt til kjoler.

“Vi fandt hele fire af disse, og det er ikke almindeligt”, fortæller Stokke. “De kan være blevet brugt af mænd, men de er først og fremmest forbundet med kvinder”.

Nogle af smykkerne var endda lagt i graven i et smykkeskrin af træ – hvor det meste af træet dog er rådnet væk.

Arkæologerne fandt ikke nogen knogler, sandsynligvis fordi ligene er blevet brændt. De anser det dog som sandsynligt, at dette kan have været en dobbeltgrav, hvor et ægtepar er blevet bisat.

Vikingegrav Norge skjold

Arkæolog Emma Norbakk hjalp til med udgravningen. Hun ses her med den skjoldbule fra et gammelt vikingeskjold, som arkæologerne fandt under udgravningen.

© Jo-Simon Frøshaug Stokke

Vikingepar kan have været del af et jernaristokrati

De nye fund betyder, at graven næsten til forveksling ligner to-tre grave fra vikingetiden, som i begyndelsen af 1900-tallet blev opdaget kun nogle få hundrede meter væk.

“De er fuldstændig identiske med den, vi lige har udgravet, forskellene er minimale. De har den samme type sværd, den samme type brocher, glasperler. Og det ser ud til, at der er lagt et identisk sæt gravgenstande ned her”, siger Stokke.

Graven i ægteparrets have er altså en del af et sæt rige grave i Setesdal. Arkæologerne arbejder nu med tanken om, at der netop i dette området har eksisteret et lille aristokrati, som blev rige på at udvinde jern.

Nogle af de største naturlige forekomster af jern fra vikingetidens Norge fandtes nemlig i en dal, som ikke ligger langt fra gravene. Og historikerne ved, at der var mange penge at tjene på at eksportere jern til England og det nordlige Europa.

Gravene bærer alle præg af usædvanlig rigdom, men det er især deres ensartethed, der er interessant for arkæologerne:

“Medlemmerne af dette aristokrati skulle tydeligvis begraves på en meget specifik måde”, fortæller Stokke.

Der var mange andre ting i den nyfundne grav, bl.a. en segl og to spindehjul, og i den lidt mere specielle afdeling, en såkaldt kælesten – en rund sten, der ikke har nogen anden funktion, end at den er glat og rar at holde i hånden. Kælesten er fundet i flere vikingegrave, men er alligevel et ret specielt fund.

Efter den hektiske udgravning er de mange rigdomme nu omhyggeligt pakket ind og i kasser på vej til Kulturhistorisk Museum i Oslo.