Gjelledstadstory.no
Gjellestadskibet, vikingeskib, gravhøj

Norsk vikingeskib overrasker forskerne

Udgravningen af det første norske vikingeskib i 100 år kaster ny viden af sig. Gravhøjen, som det ligger i, er fuld af spændende nyt.

Nær Svinesund på grænsen mellem Norge og Sverige er norske arkæologer ved at udgrave det såkaldte Gjellestadskib.

De første jordbundsanalyser afslører nye sider af vikingernes hverdag.

“Begravelsen foregik ikke ved, at man bare slæbte et skib på land og skovlede jord over det. Her kan vi se, at det øverste jordlag omhyggeligt er blevet fjernet og området gjort klar”, forklarer arkæologen Lars Gustavsen fra Norsk Institut for Kulturmindeforskning (NIKU).

Kort, Gjellestadskibet

Gravhøjen med Gjellestadskibet ligger 20 km sydøst for byen Sarpsborg.

© Shutterstock

Byggematerialer blev hentet langt fra graven

Analyserne viser, at Gjellestadskibet er dækket med græstørv, som blev hentet langt væk fra gravhøjen. Alene højen har krævet flere ugers arbejde at konstruere samt omhyggelig planlægning, vurderer forskerne.

Gjellestadskibet er foreløbig dateret til “engang efter år 732”, hvor træet blev fældet.

De norske arkæologer formoder derfor, at skibet blev placeret i gravhøjen omkring samme tid som to andre kendte norske skibsgrave: Oseberg (år 820) og Gokstad (800-tallets slutning).

Udgravningen af Gjellestadskibet har sin egen tjekkede hjemmeside: Gjellestadstory.no. Den rummer en fem minutter lang video om områdets historie. Her får du de 60 sekunder om gravhøjen og skibet fra vikingetiden.

Fartøjet var mindre end Osebergskibet

Stort set alt træ er rådnet bort, men den forreste del af Gjellestadskibets svære køl er så intakt, at årringene giver de første indikationer af, hvornår en mægtig viking blev stedt til hvile i det.

Skibets størrelse vurderes til at være “lidt kortere og smallere end Oseberg- og Gokstadskibene” (21,5 og 23,8 meter).

Mens skibssidens planker for længst er forsvundet, sidder rustne jernnagler stadig på deres oprindelige plads i jorden og afslører, hvordan Gjellestadskibet så ud.