Farvernes navne afspejler til dels, hvilket materiale, deres pigment blev udvundet fra.

Nu kan du male med vikingernes farver

Forskere fra Nationalmuseet har udarbejdet en farvepalet, så vikingeentusiaster verden over kan efterligne nordboernes farvevalg.

8. juni 2018 af Pernille Mogensen

Eksperter fra Nationalmuseet har samlet al eksisterende viden om de farver, som vikingerne malede med i en ny rapport

Og vikingeentusiaster kan glæde sig, for forskerne har også udarbejdet et farvekort, så det er muligt at efterligne nordboernes farvevalg. Farvekortet er blevet til ved at kemikere har analyseret malingrester på bl.a. byggematerialer fra perioden 900-1100 fundet over hele Danmark.

Dyr pigment gav høj status

Analyserne viser, at malingen blev fremstillet af et bindemiddel blandet med pigment. Bindemidlet bestod af en blanding af linolie, æg og mælkeprodukter, mens pigmentet blev udvundet af forskellige materialer – fx trækul eller mineraler. 

Malingens status afhang af, hvor kostbar dens pigment var. Fx var den kraftige
røde farve – den øverste i farvepaletten – forbeholdt samfundets top. Den røde
pigment blev udvundet af mineralet cinnober og skulle importeres fra Sydeuropa modsat fx den orange okkerfarve, der kunne udvindes af lokalt ler. Den absolut billigste malerfarve var den trækulsorte der som navnet antyder, blev fremstillet
af forkullet træ.

Vikingerne kan have haft flere farver

Da de bevarede farverester i dag er både nedbrudte og mørknede, understreger forskerne i rapporten, at farverne i praksis kan have haft andre nuancer og eksisteret i mange flere varianter. Ifølge forskerne havde vikingerne sandsynligvis
også en endnu bredere palette at vælge farver imellem.  

Få mange flere historiske nyheder

I hvert nummer af HISTORIE bringer vi fire sider kun med det seneste nye fra historiens og arkæologiens verden. Lige nu kan du få to numre af HISTORIE til spotpris, så du bliver helt opdateret på de seneste opdagelser, fund og forskning – og så får du endda et lækkert, japansk Sukiyaki knivsæt med i købet.

Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev og få vores bedste artikler digitalt to gange om ugen. 

Måske er du interesseret i...

Læs også