Ny forskning: Tegn på vikingetøj betyder ”Allah”

Vævede tegn af sølv- og silketråde på bånd fundet i svenske vikingegrave er nu tydet. Tegnene er arabiske og betyder henholdsvis ”Allah” og ”Ali”.

Det grafiske mønster på båndet er kufiske tegn.

© Annika Larsson

De er længe blevet tolket som typiske grafiske tegn fra vikingetiden. Men nu har de vist sig at være noget helt andet:

For en ny undersøgelse viser, at de tegn, der optræder på bånd fra vikingegrave fra 800- og 900-tallets Sverige, er kufiske bogstaver.

Kufisk skrift er en variant af arabisk, og tegnene danner ordne ”Allah” og ”Ali” – der var profeten Muhammeds fætter.

Det skriver Uppsala Universitet.

Vikingerne nåede til Mellemøsten

Den svenske forsker og arkæolog Annika Larsson står bag undersøgelsen og har med hjælp fra bl.a. en iransk kollega tydet de grafiske tegn.

"Jeg kom i tanker om, at jeg havde set tilsvarende tegn i Spanien på mauriske tekstiler," uddyber hun til det engelske nyhedsmedie BBC.

Takket være floderne på det euroasiske kontinent havde vikingerne løbende kontakt med den muslimske verden, og der er fundet spor efter vikingerne så fjernt som i Bagdad.

Derfor er der også før fundet arabiske artefakter i vikingegrave i Skandinavien – genstande, som enten er blevet handlet eller stjålet undervejs på rejserne.

Påvirkning fra Islam?

Men det er ikke tilfældet med båndene, lyder det fra Larsson. Hun mener snarere, at islam som religion kan have haft indflydelse på vikingernes begravelsesritualer.

"Sandsynligvis blev vikingernes gravskikke påvirket af Islam og tanken om et evigt liv efter døden," udtaler hun med henvisning til, at båndene formentlig er fremstillet i Vesteuropa.

DNA-undersøgelser skal nu fastslå, hvor i verden, personerne i gravene med båndene stammer fra.