Ny forskning: Vikingerne tog hesten med i båden

Nye analyser af vikingegrave i England afslører, at de skandinaviske krigere medbragte deres egne heste, når de drog på plyndringstogt over Nordsøen.

Viking på stor hvid hest
© Shutterstock

Da et hold af forskere fra Durham University, Oxford University og Vrije Universiteit Brussel tidligere i år analyserede strontium-prøver fra hesteskeletter fundet i vikingegrave i England, fik de sig noget af en overraskelse.

Hidtil har historikere nemlig formodet, at vikingerne benyttede sig af stjålne lokale heste, når de kom til England.

Men nu tyder strontium-undersøgelser på, at vikingerne i stedet medbragte adskillige heste i deres vikingeskibe, når de krydsede Nordsøen.

Ved at studere strontium-isotoper fra skelet-rester kan eksperter fastslå, hvor en person – eller i dette tilfælde en hest – er vokset op.

Vikinger kunne ikke ride i krig på fremmede heste

At det overhovedet var muligt at foretage en strontium-analyse af vikingernes heste var lidt af et mirakel.

Hvis de havde opholdt sig længere i England, inden de døde, ville deres strontium-signatur nemlig have ændret sig til at ligne de lokale hestes.

Endnu kan eksperterne ikke sige, om det var heste, der blev bragt med over som led i plyndringstogter, eller om de blev bragt over, da skandinaviske familier rejste til England for at bosætte sig.

Men der kan være flere årsager til, at vikingerne medbragte deres egne heste.

Det tager bl.a. lang tid at træne en hest til brug i kamp.

Hvis vikingerne ønskede at gøre brug af heste i krig, kunne de ikke vide sig sikre på de lokale heste, men måtte medbringe deres egne.

Vikingerne havde et meget nært forhold til deres heste og andre dyr. Her kan du høre arkæologer fra University of Durham og Suffolk University fortælle mere om vikingerne og deres dyr.

Vikingerne havde et meget nært forhold til deres heste og andre dyr. Her kan du høre arkæologer fra University of Durham og Suffolk University fortælle mere om vikingerne og deres dyr.