Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nyfundet norsk vikingeskib havde intet sejl

Vikingeskibet fra Gjellestad er ved at blive udgravet. De seneste meldinger tyder på, at skibet var mindre og uegnet til lange togter. 

Gjellestadstory.no

Ikke siden Osebergskibet i 1904 er et vikingeskib blevet udgravet på norsk jord. Nu er nordmændene i gang med at bjærge det såkaldte Gjellestadskib fra en høj 110 km sydøst for Oslo.

HISTORIE har tidligere berettet om det spændende fund, og nu er arkæologerne i gang med skibets køl, som viser sig at være noget mindre, end de havde forventet.

På trods af at fundet i første omgang skuffer, bringer det stadig vigtig ny viden:

“Selvom der ikke er så meget fysisk tilbage af skibet, så kan vi sige ganske meget om skibskonstruktionen”, forklarer udgravningsleder Camilla Cecilie Wenn fra Kulturhistorisk museum i Norge.

Skibet førte ikke sejl

Arkæologerne havde forventet, at højen gemte på et sejlskib, men de har ikke fundet bevis for, at skibet har ført sejl; fx er nordmændene ikke stødt på fæster til at holde tovværket på et vikingeskib med sejl. Kølen lader desuden ikke til at kunne bære en egentlig mast. Sandsynligvis har skibet derfor været en stor robåd frem for et sejlførende skib.

Dermed adskiller skibet sig fra de to vigtigste skibsfund fra vikingetiden i Norge hidtil – Oseberg- og Gokstadskibet, der begge var sejlskibe og velegnede til at krydse åbent hav. Gjellestadskibet har derimod formentlig været anvendt til sejladser op og ned langs de norske kyster.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul