Gjellestadstory.no

Nyfundet norsk vikingeskib havde intet sejl

Vikingeskibet fra Gjellestad er ved at blive udgravet. De seneste meldinger tyder på, at skibet var mindre og uegnet til lange togter. 

Ikke siden Osebergskibet i 1904 er et vikingeskib blevet udgravet på norsk jord. Nu er nordmændene i gang med at bjærge det såkaldte Gjellestadskib fra en høj 110 km sydøst for Oslo.

HISTORIE har tidligere berettet om det spændende fund, og nu er arkæologerne i gang med skibets køl, som viser sig at være noget mindre, end de havde forventet.

På trods af at fundet i første omgang skuffer, bringer det stadig vigtig ny viden:

“Selvom der ikke er så meget fysisk tilbage af skibet, så kan vi sige ganske meget om skibskonstruktionen”, forklarer udgravningsleder Camilla Cecilie Wenn fra Kulturhistorisk museum i Norge.

Se den rasende flotte video om Gjellestadskibet, som nordmændene har lavet.

Skibet førte ikke sejl

Arkæologerne havde forventet, at højen gemte på et sejlskib, men de har ikke fundet bevis for, at skibet har ført sejl; fx er nordmændene ikke stødt på fæster til at holde tovværket på et vikingeskib med sejl. Kølen lader desuden ikke til at kunne bære en egentlig mast. Sandsynligvis har skibet derfor været en stor robåd frem for et sejlførende skib.

Dermed adskiller skibet sig fra de to vigtigste skibsfund fra vikingetiden i Norge hidtil – Oseberg- og Gokstadskibet, der begge var sejlskibe og velegnede til at krydse åbent hav. Gjellestadskibet har derimod formentlig været anvendt til sejladser op og ned langs de norske kyster.