Nyt fund: Sagaerne taler sandt
Kong Sverres saga fra 1185 beretter om, hvordan den onde fjende forgiftede en brønd med et råddent lig. Nu har arkæologer fundet liget i en brønd i den norske by Trondheim.

Arkæologerne har udgravet brønden i Trondheims borg fra 1100-tallet. Under en sten lå et kranie og flere menneskeknogler.
"Baglerne (de dansk-støttede oprørere, red.) tog alt gods, som var i borgen, og siden brændte de hvert et hus. De tog en død mand og smed ham i brønden. Så kastede de sten ned i den, indtil den var fyldt op”.
Sådan kan man læse i sagaen om den norske konge, Sverre Sigurdsson, der levede ca. 1151 til 1202. Det var hans borg i Trondheim, som baglerne indtog og ødelagde. Arkæologiske udgravninger viser nu, at beretningen fra Sverres saga holder vand.
Liget har den rette alder
Sidste sommer fandt norske arkæologer resterne af et skelet i brønden, og nu viser kulstof-analyser, at knoglerne stammer fra en 35-40 årig mand, der levede i slutningen af 1100-tallet. Kong Sverres borg blev indtaget i 1197.
Historikere har længe betvivlet sagaernes troværdighed, men fundet i Trondheim viser, at beretningerne fra vikingetiden og middelalderen ikke skal afskrives som pure opspind eller fantasifuld lovprisning af kongen, som betalte for, at sagaen blev skrevet. Første del af sagen er skrevet i 1185, men anden del er efter alt at dømme skrevet efter Sverres død i 1202.
Arkæologerne jubler: Enestående dokumentation
De norske arkæologer kan næsten ikke få armene ned:
“Det her er kæmpestort. Det er et spektakulært fund, og der findes næsten ingen tilsvarende hændelser, hvor du kan tjekke de skriftlige kilder og derefter gå ind på denne måde og få historien bekræftet", siger arkæolog og projektleder Anna Petersén fra Norsk Institutt for Kulturminneforskning.