Frank McGrath

Nyt supermarked har vikinger i kælderen

En tur til supermarkedet kan være en historisk oplevelse i Dublin. Jorden under den irske hovedstads centrum er så tæt pakket med fortidsminder, at bygherrer må tænke i helt nye baner.

Den nyåbnede Lidl-foretning i Irlands hovedstad Dublin har andet end ketchup og pasta i Gang 4. Gennem tommetykt plexiglas kan kunderne se ned på resterne af et vikinge­hus.

Under opførelsen af forretningen i 2020 tilkaldte den tyskeejede discountkæde irske arkæologer, da de første gamle sten dukkede op på byggepladsen.

Stenene viste sig at være dele af et hus fra 1000-tallet – dengang vikinger kontrollerede Irlands østkyst.

Tag med arkæologerne på arbejde under supermarkedet.

Her kartede fru Viking uld

Sammen med arkæologerne udtænkte Lidl en plan for, hvordan huset kunne bevares – uden at blive gemt væk for offentligheden.

Løsningen blev plexiglas, som tillader kunderne at få et glimt af vikingetiden. Flere steder i forretningen består gulvet af plexiglas, og giver fantasien mulighed for at udfolde sig.

Mens indkøbskurven fyldes kan kunderne spekulere på, om det var netop her, at hr. og fru viking sad og kartede uld eller sleb stridsøksen i den mørke vinter.

Mange kunder stopper op for at tage et snapshot af hr. og fru Vikings hus under supermarkedet.

© Frank McGrath

Husets ejer var Hiberno-norse

Arkæologerne mener, at det var såkaldt hiberno-norse (efterkommerne af vikinger, der giftede sig med lokale), som byggede huset i Lidls kælder.

De fremhæver også løsningen som en fremtidig model for, hvordan skatte i Dublins undergrund fremover kan bevares.