Overlevelsesguide: Sådan bliver du den perfekte vikingekvinde

Mode, utroskab og boligindretning. Ud fra de islandske sagaer og arkæologiske fund er det muligt at rekonstruere, hvad enhver ung vikingekvinde skulle vide om det liv, der ventede hende.

Vikingekvinde

De fleste vikingemænd brugte deres bedste år på togter og efterlod ansvaret for børn og hus til kvinderne.

© Shutterstock

1. Vælg den rigtige bryllupsdag

Dit bryllup bør foregå på en sommerdag, så gæster og familiemedlemmer, der skal rejse langt, også kan komme til festen. Som bryllupsdag kommer kun fredage på tale – denne dag er kærlighedsgudinden Frejas dag, og hun vil skænke jer mange børn. Under brylluppet udveksler det unge par guldringe og brudesværd, før et ugelangt æde- og drukgilde går i gang. Bare rolig – gommens familie betaler.

2. Sådan får du en mand

Glem kærligheden – den må komme senere. Når du fylder 12 år, er du giftemoden. Hvem du skal giftes med, bliver aftalt mellem din far og gommens. Udspillet kommer altid fra gommens far, der kigger nøje på de giftemodne pigers skønhed og familieformue. Det er kutyme, at gommens familie betaler for bruden – og er der flere bejlere, skrues prisen naturligvis op. Det forventes dog, at bruden har en medgift med.

3. Manden bestemmer over familiens børn

Graviditeten er den farligste tid for en vikingekvinde. Inden du skal føde, bør du tale indgående med de øvrige kvinder i landsbyen. Kun sådan er du forberedt på de smerter og trængsler, der venter dig. Det er helt naturligt, at de ældre kvinder hjælper til under fødslen, mens din mand må vente udenfor. Efter fødslen vurderer han, om barnet er sundt og velskabt – så lægges det ind til moren. Ellers bliver barnet smidt i havet.

4. Lær dine børn at bestille noget

Børn elsker at skøjte, fægte og sejle med små skibe. Gennem legen får de færdigheder, de kan bruge som voksne, men lad dem ikke øde tiden væk. Hvis familien skal overleve i vores barske egne, er det vigtigt, at alle hjælper til. Samtidig er det normalt, at drenge som fem-årige sendes til andre familier for at tjene og skabe slægtsbånd, mens piger bor hjemme til deres bryllupsdag.

Ude i Europa går vikingemanden for at være et lapset modedyr, der går i bad hver lørdag. Og du bør ikke stå tilbage for ham; en vikingekvinde lægger vægt på at holde sig smuk.

Dit hår skal være langt, så det kan sættes op i kunstfærdige frisurer eller flettes med kulørte bånd. Du kan væve stoffet til din sele-kjole i alle Bifrosts farver, men det mest almindelige er rød eller blå. Hvis din mand har penge, kan du vise det ved at væve skinnende guldtråde ind i kjolens stof og bære et sjal af pels eller importeret silke.

Vikinger bruger gerne øjenmakeup, der vækker opsigt i Europa: “Når de bærer den, forsvinder deres skønhed ikke. Tværtimod bliver både mænd og kvinder smukkere”, skriver araberen al-Tartushi.

Smykker og armbånd tager kvinder gerne på, men øreringe er no-go. De er alt for slaviske til en viking.

6. Bo bedre i vikingetiden

For at undgå rådnende stolper og hyppige reparationer har vikingerne udviklet en ny, revolutionerende byggeteknik.

Et langhus er som regel menneske­bolig og stald i ét. Kun de rigeste har råd til en separat staldbygning.

I begyndelsen af vikingetiden blev huset opført med bærende stolper, der var gravet ned i jorden. Men det viste sig, at stolperne alt for hurtigt begyndte at rådne, så huset skulle gennemgå en vanskelig reparation.

Løsningen er at anbringe stolperne på fundamentsten, så de ikke kommer i kontakt med den fugtige jord. Sådan kan de holde i årevis. Om huset er lerklinet og har tag af græstørv eller trævægge og spåntag, afgøres af de lokale byggematerialer.

7. Du lever i et åbent ægteskab

Forvent ikke, at din mand er dig tro. Vikingernes uskrevne love giver ham ret til at tage friller (elskerinder) og endog lade dem bo under jeres tag. Du er nødt til at acceptere disse kvinder, og at deres børn har ret til at arve din mand – dette gælder dog ikke for børn af trælkvinder, din mand ligger med: Deres børn vokser op som trælle.

8. Gift dig hurtigt igen

Din mand lever et hårdt og farefuldt liv, så risikoen for, at du bliver enke, er overhængende. Sker det, vil dine børn arve al hans ejendom. Det betyder heldigvis ikke, at du står på bar bund. Har du arvet penge fra din slægt, kan du beholde dem – ligesom den medgift, du bragte ind i ægteskabet. Hvis din familie giver dig lov, må du gifte dig igen. Men husk, at sagaerne er fulde af kvinder, der har klaret sig godt uden en mand.

9. Er du klar til eventyret?

Vikingemanden bruger sine bedste år på togter i fremmede lande. Hvis eventyret også trækker i dig, bør I overveje at udvandre. Lad dig fx inspirere af Gudrid Torbjørnsdatter: Hun blev født på Island i ca. 982 e.Kr. og udvandrede med sin far til Grønland, hvor hun blev gift med Torsten, søn af den navnkundige Erik den Røde.

Torsten døde under forsøget på at nå Vinland, så Gudrid giftede sig med Torfinn Karlsevne og sejlede mod vest. Parret levede tre år i Vinland. Da Torfinn døde, drog Gudrid på pilgrimsfærd helt til Rom!

10. Stop vold og sexchikane

Blandt vikinger er det uacceptabelt at stalke en fri kvinde. Du skal ikke finde dig i nogen form for berøring og upassende tilråb. Sker det, bør du omgående gå til din mand eller far. Normalt vil en uanstændig berøring udløse blodhævn. Også i hjemmet er du sikret mod overgreb, for vold mod en fri kvinde kan ikke undskyldes.

Hvis din mand begynder at slå dig, kan du hurtigt blive skilt. Dommerne på tingstedet vil blot kræve, at du beskriver tre tilfælde af vold, før du uden problemer bevilges skilsmisse. Denne ret gælder også, hvis din mand ikke længere kan brødføde jeres familie eller er udvandret, eller det ægte­skabelige samkvem er ophørt – så har du lov til at finde dig en ny forsørger.

Kvindens status i lokalsamfundet bliver ikke forringet efter en skilsmisse. Bemærk, at din mand kan kræve skilsmisse, hvis du ikke skænker ham børn – eller hvis du bedriver hor (er ham utro).

11. Din familie sender dig til Frejas rige

Vi skal alle dø. Når din tid kommer, vil det være op til din slægts og hjemegns skikke, om du skal jordfæstes eller brændes. Uanset hvad, er det vigtigt, at din familie sørger for, at du får daglige fornødenheder og smykker med på den sidste rejse. På den måde kan du leve standsmæssigt videre i Frejas dødsrige. Det er en udbredt misforståelse, at alle ender i Valhalla – denne del af de dødes rige er forbeholdt mænd faldet i kamp.