Da arkæologer undersøgte fire skeletter udgravet i landsbyen Ciepłe i det nordlige Polen, fik de sig en overraskelse.
Skeletterne lå i fire rigt udstyrede kammergrave centralt beliggende på en gravplads fra 1000-tallet, da adelsslægten Piast grundlagde Polens første kongedømme. De storslåede grave indeholdt rige gaver, våben og rideudstyr.
De døde var vikinger fra Danmark
Først antog forskerne derfor, at de døde var polske adelsmænd tæt på kongeslægten, men strontium- og DNA-analyse af skeletresterne gav et helt andet resultat.
“Det viste sig, at ingen af mændene kom fra Piast-staten, men derimod fra Skandinavien – sandsynligvis Danmark”, forklarer arkæolog Sławomir Wadyl til HISTORIE.
De døde var med andre ord vikinger og sandsynligvis erfarne krigere. To af mændene var ca. 50 år og en tredje 25 år på dødstidspunktet. Den fjerde er umulig at aldersbestemme, og forskerne kan heller ikke opklare, hvordan de fire vikinger døde.
Havde særstatus i området
Men alt tyder på, at de havde en helt særlig status, for de fire pragtgrave var omgivet af et hegn, som adskilte dem fra de ca. 60 andre grave.
I to af vikingegravene fandt arkæologerne små vægte, der ifølge Wadyl sandsynligvis blev brugt til at veje ædelmetaller på. Han mener, at de fire vikinger bl.a. opkrævede skat fra handlende i området på vegne af Polens første konge, Bolesław 1., som i samme tidsrum grundlagde Ciepłe.
Måske udsendt af Knud den Store
Den polske konge havde tætte forbindelser til den danske vikingekonge Knud den Store, hvis mor var Bolesławs søster.
Det er derfor muligt, at det var Knud, der sendte de fire vikinger til Polen for at hjælpe Bolesław. De storladne grave tyder på, at de udførte opgaven med succes.
Ifølge Slawomir Wadyl er det ligefrem muligt, at de fire vikinger herskede over bosættelserne i området, som var ekstremt vigtigt for det unge polske kongdømme. Cieple ligger tæt ved Wisla-floden, der fungerede som en af tidens vigtigste handelsruter med masser af trafik.
Muligvis endnu flere vikinger i Polen
Den type kammergrave, som vikingerne lå begravet i, er sjældne i Polen. Ikke desto mindre har arkæologerne har fundet dem andre steder i Polen, men ingen har hidtil med sikkerhed kunnet bevise, hvem de blev bygget til.
“Vi mistænkte, at nogle af dem var af skandinavisk oprindelse, men indtil nu har vi stort set udelukkende haft gravgaver at dømme ud fra”, forklarer Slawomir Wadyl.
“Men i Cieple har vi for første gang palæobiologiske beviser i form af strontium- og dna-analyser. Og de peger mod en skandinavisk, sandsynligvis dansk, oprindelse for mange af disse mennesker”.