Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Cieple vikingegrav

Overraskelse: Polske pragtgrave rummer vikinger

Arkæologerne mener, at de begravede vikinger tilhørte inderkredsen­ omkring Polens første kongedynasti.

K. Patalon

Da arkæologer undersøgte fire skeletter udgravet i landsbyen Ciepłe i det nordlige Polen, fik de sig en overraskelse.

Skeletterne lå i fire rigt udstyrede kammergrave centralt beliggende på en gravplads fra 1000-tallet, da adelsslægten Piast grundlagde Polens første kongedømme. De storslåede grave indeholdt rige gaver, våben og rideudstyr.

De døde var vikinger fra Danmark

Først antog forskerne derfor, at de døde var polske adelsmænd tæt på kongeslægten, men strontium- og DNA-analyse af skelet­resterne gav et helt andet resultat.

“Det viste sig, at ingen af mændene kom fra Piast-staten, men derimod fra Skandinavien – sandsynligvis Danmark”, forklarer arkæolog Sławomir Wadyl til HISTORIE.

De døde var med andre ord vikinger og sandsynligvis erfarne krigere. To af mændene var ca. 50 år og en tredje 25 år på dødstidspunktet. Den fjerde er umulig at aldersbestemme, og forskerne kan heller ikke opklare, hvordan de fire vikinger døde.

Cieple vikingegrav

De fire vikingegrave i Ciepłe er de ældste i området. Og alt tyder på, at de lokale ærede vikingerne i lang tid efter jordfæstelsen, for gravene­ blev aldrig forstyrret, og ingen nye grave blev anlagt på stedet. I moderne tid har nogen dog - uden at ane, hvad der gemte sig i jorden - anlagt et kloakrør tværs igennem en af gravene.

© Z. Ratajczyk

Havde særstatus i området

Men alt tyder på, at de havde en helt særlig status, for de fire pragt­grave var omgivet af et hegn, som adskilte dem fra de ca. 60 andre grave.

I to af vikingegravene fandt arkæologerne små vægte, der ifølge Wadyl sandsynligvis blev brugt til at veje ædelmetaller på. Han mener, at de fire vikinger bl.a. opkrævede skat fra handlende i området på vegne af Polens første konge, Bolesław 1., som i samme tidsrum grundlagde Ciepłe.

Måske udsendt af Knud den Store

Den polske konge havde tætte forbindelser til den danske vikingekonge Knud den Store, hvis mor var Bo­le­sławs søster.

Det er derfor muligt, at det var Knud, der sendte de fire vikinger til Polen for at hjælpe Bolesław. De storladne grave tyder på, at de udførte opgaven med succes.

Ifølge Slawomir Wadyl er det ligefrem muligt, at de fire vikinger herskede over bosættelserne i området, som var ekstremt vigtigt for det unge polske kongdømme. Cieple ligger tæt ved Wisla-floden, der fungerede som en af tidens vigtigste handelsruter med masser af trafik.

Vikingesværd fra Cieple

I de fire vikingegrave fandt arkæologerne sværd med fint dekorerede skæfter. De dyre våben er lavet i Vesteuropa eller Skandinavien og viser, at de døde sandsynligvis var højt­stående krigere.

© J. Szmit

Muligvis endnu flere vikinger i Polen

Den type kammergrave, som vikingerne lå begravet i, er sjældne i Polen. Ikke desto mindre har arkæologerne har fundet dem andre steder i Polen, men ingen har hidtil med sikkerhed kunnet bevise, hvem de blev bygget til.

“Vi mistænkte, at nogle af dem var af skandinavisk oprindelse, men indtil nu har vi stort set udelukkende haft gravgaver at dømme ud fra”, forklarer Slawomir Wadyl.

“Men i Cieple har vi for første gang palæobiologiske beviser i form af strontium- og dna-analyser. Og de peger mod en skandinavisk, sandsynligvis dansk, oprindelse for mange af disse mennesker”.

Læs også:

Vikinger

Sensationelt fund: Vikinger kæmpede for Polens første konge

20 minutter
Egyptere

Pyramide-mysterium opklaret

2 minutter
Vikinger

Så langt rejste vikingerne mod syd

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul