Lene Brandt

Runesten lå gemt under køkkengulvet

Snarrådig arkæolog redder stor runesten. Nu skal fundet fra et køkken i Randers undersøges nærmere.

Det er ikke hver dag, at eksperter fra Danmarks Nationalmuseum bliver kaldt ud til en køkkenrenovering. Men da Lene Brandt og hendes mand fra Randers fjernede linoleumsgulvet i deres køkken, stødte de på en ca. 2 meter lang og 80 cm bred sten.

Da området langs Jyllands østkyst er lidt af et ”hotspot” for runesten, kontaktede parret det lokale museum, der i første omgang vurderede, at stenen var meget nyere.

Men til alt held så en veninde af familien, der er arkæolog, en videooptagelse af stenen, da den blev løftet op og kørt bort. Hun bemærkede straks, at der bag på stenen var noget, der lignede runer.

Stenen havde i årtier udgjort en del af fundamentet under familiens køkken.

© Lene Brandt

Inskriptionen afslører stenens alder

Inden længe fik eksperter fra Nationalmuseet set nærmere på stenen, og de konkluderede, at der var tale om runer. Helt konkret teksten ”aft bi” eller ”efter b”. Resten mangler, da stenen blev hugget over for århundreder siden.

Hvis den bevarede tekst, viser sig at være begyndelsen på runeinskriptionen, er stenen sandsynligvis blandt de ældste og mest sjældne i Danmark. I den tidlige vikingetid blev "aft" nemlig brugt som indledning på mange runeinskriptioner. Det betyder, at runerne formentlig blev ristet i 800-tallet.

Arkæologerne jubler, for i Danmark er der hidtil kun fundet få sten fra vikingetidens begyndelse.