Historikere har i årtier vidst, at vikingerne fandt vejen til Amerika, men præcis hvor mange år før Christoffer Columbus har hidtil været vanskeligt at fastslå. Estimater lød på, at Leif den Lykkelige opdagede Amerika mellem år 970 og 1020.
Efter grundige studier kan forskere fra universitetet i hollandske Groningen nu sætte et præcist årstal på.
Forskerne undersøgte træ, som arkæologer tidligere har udgravet på vikingebopladsen L’Anse-aux-Meadows nær Newfoundlands nordspids. Træet bar tydelige spor af at være blevet bearbejdet med jernøkser, hvilket udelukker, at områdets indianere kan have fældet det.
Træstammer danner en vækstring hvert år, og ved at studere årringene kom hollænderne på sporet af vikingernes ankomst.
Columbus fik baghjul
I år 993 rasede en voldsom solstorm, som verden over resulterede i en betydelig større mængde kulstof-14 end i andre år. Da forskerne fandt den såkaldte 993–994 carbon-14 spike i træet fra L’Anse-aux-Meadows, var opgaven ligetil.
“Vi fandt tegn på solstormen 29 årringe inde i træet, og det tillod os at konkludere, at træet var blevet fældet i år 1021”, forklarer arkæolog Margot Kuitems.
Columbus nåede først Amerika i 1492 og blev dermed slået med 471 år – og måske med mere. Ingen ved med sikkerhed, om L’Anse-aux-Meadows var vikingernes første boplads i Amerika.