Shutterstock

Top 10: Historiens mægtigste vikinger

Blandt vikingerne var mange stærke og mægtige mænd, som udførte store bedrifter, der har sat spor gennem historien. Men hvem kan bryste sig af at være de mægtigste vikinger? Dét giver vi dig svar på i denne top 10.

Vikingernes bedrifter er beskrevet vidt og bredt i sagaer og anden historiefortælling.

Nogle vikinger er kendt for at skabe fred, andre for deres krigeriske adfærd. Og så er der de vikinger, som har været med til at udvide menneskets horisont og kendskab til verdenen.

På den nedenstående liste har vi udvalgt de 10 mægtigste vikinger gennem historien. Alle har de formået at skabe sig et eftermæle, vi stadig husker over 1000 år senere.

10. Harald Blåtand

Født: Ukendt
Død: 985-87

Vikingekongen Harald Blåtand er især kendt for at være den, der indførte kristendommen i Danmark og Norge.

Derudover opførte han fire store ringborge, en form for forsvarsværk, i Danmark.

Relief af Harald Blåtands dåb

Harald Blåtand omvendte sit folk til kristendommen efter at være blevet overbevist af manden Poppo. Relieffet, som blev fundet i Tamdrup Kirke, viser Harald Blåtands dåb.

© Anagoria

Trelleborg er placeret på Sjælland og Nonnebakken på Fyn. Derudover finder du ringborgene Fyrkat og Aggersborg i Jylland.

I år 965 rejste Harald Blåtand en Jellingsten ved siden af sin fars, Gorm den Gamle. På stenen nævner Blåtand sin moder og fader, samt beskriver sine egne bedrifter.

Harald Blåtand endte med at måtte flygte ud af sit eget rige, efter at han erklærede krig mod sin søn, Svend Tveskæg.

9. Gorm den Gamle

Født: ca. 910
Død: ca. 958

Gorm den Gamle kan bryste sig af at være den første konge af Danmark. Ifølge Jellingstenen samlede Gorm Danmark under sig, og blev dermed danskernes første konge.

Maleri af vikingekongen Gorm den Gamle og hans kone Thyra

Danmarks første konge var Gorm den Gamle. Han opførte en Jellingsten til minde om sin kone Thyra.

© The Picture Art Collection/Imageselect

Nogle historikere mener, at Gorm ikke underlagde sig hele Danmark, men blot Jylland.

Uanset hvad har han manifesteret sig i den danske historie. Og derfor fortjener han en plads på listen over de mest omtalte og mægtigste vikinger i historien.

8. Harald Hårfager

Født: 850
Død: ca. 932

Den store vikingekonge Harald Hårfager samlede Norge, og regnes som landets grundlægger. Da han fik magten, udvandrede flere stormandsslægter dog til Island i utilfredshed.

Gennem tiden er Harald Hårfager blevet et nationalt symbol i Norge. Især da Norge forsøgte at løsrive sig fra Sverige. Det lykkedes endelig i 1905.

Maleri af vikingen Harald Hårfager som konge

Harald Hårfager er kendt som den viking, der samlede Norge.

© Flateyjarbók/The Árni Magnússon Institute

De historiske kilder er uenige om Harald Hårfagers eftermæle, heriblandt hvem han var gift med, hvor mange børn han fik, børnenes navne og hvor meget af Norge han egentlig underlagde sig.

Der er dog bred enighed om, at Harald Hårfager var en mægtig viking.

7. Erik den Røde Thorvaldsson

Født: 950
Død: 1003

Den norske viking Erik Thorvaldsson, med tilnavnet Erik den Røde, opdagede Grønland i år 982, og blev senere konge dér.

Erik den Røde ville dog ikke have opdaget Grønland, hvis ikke han var blevet forvist fra Island, hvor han boede, for manddrab.

Erik den Røde er en kendt viking, der opdagede Grønland

Vikingen Erik den Røde opdagede Grønland, og var far til Leif den Lykkelige. Erik den Rødes bedrifter har sikret hans eftermæle.

Efter nogle år som fredløs vendte han hjem, og overtalte andre vikinger til at følge med ham til Grønland, hvor de etablerede den første koloni.

Erik den Røde er “kun” nummer 7 på vores liste over de mægtigste vikinger. Han gik nemlig glip af at skabe sig et endnu større eftermæle, da han ikke fulgte med sin søn, Leif den Lykkelige, til Amerika.

Det var ellers planen, at Erik den Røde skulle med på sejladsen. Ifølge historiske kilder faldt Erik af hesten på vej mod skibet, hvilket han tolkede som en advarsel mod at rejse.

Derfor blev Erik den Røde hjemme, og døde ikke længe efter, mens Leif den Lykkelige fandt vej til Amerika.

6. Bjørn Jernside

Født: 800-tallet
Død: 800-tallet

Hvis du har set HBO Nordic serien Vikings, kender du nok allerede til navnet Bjørn Jernside.

Ifølge både HBO-serien og to sagaer var han en af Ragnar Lodbrogs sønner.

Vi må dog skynde os at pointere, at TV-serien har pyntet på historien.

Men der er ingen tvivl om, at Bjørn Jernside har været en mægtig viking i sin tid. Det fortæller flere historiske kilder os.

Blandt disse er Gesta Danorum, skrevet af den danske historiker Saxo Grammaticus, der nævner, at Bjørn Jernside er konge af Sverige.

Maleri af vikingen Bjørn Jernside på en af hans erobringstogter

Bjørn Jernside, også kaldet Bjorn Ironside, tog ofte på erobringstogter, heriblandt flere i Middelhavet.

Bjørn Jernside er bl.a. kendt for at være blandt de første vikinger i Middelhavet. Nogle af hans plyndringstogter slog dog fejl.

F.eks. kom han til at indtage den italienske by Luna ved en fejl, da han forsøgte at finde vej til mægtige Rom.

5. Svend Tveskæg

Født: ca. 960
Død: 1014

Den danske viking Svend Tveskæg var søn af Harald Blåtand. Som nævnt ragede de to uklar, og endte på hver deres side i en blodig borgerkrig.

Svend Tveskæg sejrede i kampen mod sin far, og blev dermed konge af Danmark.

Maleri af Svend Tveskæg, der blev konge af Danmark efter sin far, Harald Blåtand.

Den danske vikingekonge Svend Tveskæg nåede i sin regeringstid at erobre England. Desværre nåede han ikke at få glæde af landet, da han døde ikke længe efter.

Men som det er natur for vikinger, var Tveskæg ikke færdig med at erobre. Inden sin død formåede han at undertvinge sig store dele af England.

I februar 1014 døde Svend Tveskæg pludseligt. Historikerne mener, at han blev forgiftet.

4. Ragnar Lodbrog

Født: ukendt, 800-tallet
Død: ukendt, 800-tallet

Regnar eller Ragnar Lothbrok, Lodbrok, Lodbrog. Kært barn har mange navne.

Uanset hvilken form af Ragnar, der står, og om efternavnet staves Lodbrok, Lodbrog eller Lothbrok henviser det til den samme historiske person.

Maleri af vikingen Ragnar Lodbrog

Navnet Ragnar Lodbrog er kendt vidt og bredt efter, Travis Fimmel portrætterede ham i TV-serien Vikings. Men faktisk ved vi ikke så meget om vikingen Ragnar Lodbrog.

Problemet med Ragnar Lodbrog er, at al viden om ham stammer fra vikingesagaer. Disse tæller bl.a. Gesta Danorum og Ragnars saga loðbrókar.

Historikerne har derfor svært ved at fastsætte Ragnar Lodbrogs regeringstid og bedrifter, da kilderne er noget usikre.

Ud fra kilderne ved vi dog, at han levede livet som en rigtig viking. Lodbrog hærgede bl.a. de franske og engelske kyster.

I 845 sejlede Ragnar Lodbrog til Paris med cirka 5.000 mænd. Her tvang han frankerne til at betale en stor sum penge. Denne tribut menes at være et beløb på 7.000 pund sølv eller guld.

Ifølge sagnene dør Ragnar Lodbrog i England. Mere specifikt i kong Ellas ormegård, hvilket får hans sønner til at ønske hævn over englænderne.

3. Leif den Lykkelige

Født: 970
Død: 1020

Den norske viking Leif den Lykkelige er bedst kendt for at være den første europæer til at sætte sine ben på det nordamerikanske kontinent.

Leif den Lykkelige sejlede fra Grønland til Amerika omkring år 1000 - ca. 500 år før Christoffer Columbus.

Maleri af Leif den Lykkeliges opdagelse af Amerika

Leif den Lykkelige var søn af Erik den Røde. Han opdagede Amerika cirka i år 1000.

© Christian Krogh/Nasjonalgalleriet

Ifølge nogle historikere ankom islandske Bjarni Herjólfsson til Amerika ca. 15 år før Leif. Der er altså lidt delte meninger om, hvorvidt Leif den Lykkelige fortjener sin hæder.

Det står dog klart, at Leif den Lykkelige sejlede til kontinentet, og at hans ekspedition var en vellykket en af slagsen.

2. Rollo

Født: 846
Død: ca. 932

Vikingen Rollo er i sandhed én af de mægtigste vikinger i historien. Vikingehøvdingen hærgede Frankerriget så voldsomt, at hans fjender gav ham Normandiet.

Rollo er således kendt for at være den første hersker af Normandiet.

Statue af vikingen Rollo i Normandiet

Rollo huskes i dag som den første hertug af Normandiet. Her ses han som én af statuerne på et større monument til ære for Vilhelm Erobreren.

© Pradigue

Men landområdet var ikke gratis. Som betaling for Normandiet måtte Rollo både sværge frankerne troskab og lade sig døbe.

Derudover skulle han forsvare floden Seines udmunding mod vikinger.

Rollo vendte sig altså mod sine vikinge-brødre, for at kunne herske Normandiet.

1. Knud den Store

Født: 995
Død: 1035

Knud den Store har skabt sig et sådant eftermæle, at han uden voldsom konkurrence kan kalde sig historiens mægtigste viking.

Selv om han ikke var den ældste søn af Svend Tveskæg, formåede han at samle et enormt rige. Knud den Store blev kronet til konge af både Danmark, Norge og England.

Maleri af Knud den Store, konge af Danmark, Norge og England

Knud den Store formåede at erobre og beholde magten over store landområder. På maleriet beder han sin hird om tilgivelse, efter at have brudt regler, som han selv havde sat for dem.

© Louis Moe/Dansk Skolemuseum

Knud var så mægtig, at kirken ikke turde indvende noget imod, at han havde to koner: en i Norden og en i England. Han styrkede desuden handlen i sit store rige ved at reformere møntvæsenet.

Uden brorens, Harald 2., hjælp var Knuds vikingeimperium dog formentlig forblevet en drøm.

Knuds sønner levede ikke mange år efter deres fars død, og hans mægtige rige blev derfor hurtigt sønderrevet.

Fotografi af en vikingehjelm med horn og en økse
© Shutterstock

De største myter om vikingerne