Museum Skanderborg

Usynlig viking stod kongen nær

I fem år har arkæologer ledt efter spor af en stor kriger fra Jylland, men først nu ved de med sikkerhed, hvad der blev af Fregerslev-vikingen.

Da arkæologer i 2017 fandt en vikingegrav nær Fregerslev 16 km syd for Aarhus, stødt de samtidig på et mysterium: Graven fra 900-tallet indeholdt alle de forventede skatte, men der var intet spor efter den afdøde.

Nøje analyser af jorden i graven afslører nu spor af fosfor – et sikkert tegn på, at den tomme grav engang har indeholdt en nu “usynlig” viking, der med tiden er blevet opløst.

”Vi vidste godt, at det var en mulighed, at knoglerne var brudt ned, men vi var ikke sikre. Nu ved vi med sikkerhed, at graven har været hvilested for en viking”, forklarer Søren Sindbæk fra Museum Skanderborg.

Seletøjet på den afdøde stormands hest var fornemt dekoreret.

© Foto & Co v. Brian Poulsen

Guld og sølv i massevis

Med sig i graven havde vikingen bl.a. fået en hest samt sin bue og pilekogger. Hvis ikke disse gaver i sig selv afslørede, at den afdøde havde tilhørt samfundets eliten, så gjorde hestens seletøj det: Intet mindre end 800 guld- og sølvbelagte beslag blev udgravet – flere af dem med udsøgte detaljer.

De rige gravgaver får Museuminspektør ved Museum Skanderborg Merethe Schifter Bagge til at beskrive den afdøde som “en meget vigtig person, som var tæt på kongen, hvilket ud fra perioden har været Gorm den Gamle eller Harald Blåtand. Rytteren har muligvis haft en administrativ rolle eller været en hærfører”.