Vikinge-gudetempel fundet i Norge

Forskerne ved kun lidt om vikingernes religiøse liv, men fundet af et muligt vikingetempel kan give ny viden om fortidens riter.

Forskerne ved kun lidt om vikingernes religiøse liv, men fundet af et muligt vikingetempel kan give ny viden om fortidens riter.

University Museum of Bergen & Shutterstock

Et hold arkæologer fra Universitetsmuseet i Bergen har gjort et opsigtsvækkende fund i byen Ose i det sydlige Norge.

I forbindelse med opførelsen af et nyt boligbyggeri faldt forskerne nemlig over resterne af et såkaldt gudehov (et tempel), der enten stammer fra yngre jernalder eller den tidlige vikingetid.

Bygningen var opført i træ – i dag er stolpehullerne de eneste vidner om den. Ud fra hullerne kan arkæologerne se, at templet har været omtrent 14 m langt og 7 m bredt.

I midten af bygningen fandt de fire yderligere stolpehuller, der har båret en form for tårn. Udformningen af bygningen minder om lignende gudehov fra den yngre jernalder, som arkæologer har fundet ved Uppåkra i Skåne (Sverige) og Tissø på Sjælland.

Traditionen med at opføre store templer i Norden begyndte i 500-tallet e.Kr. Tidligere var tilbedelsen af guderne ofte foregået udendørs, men nu rykkede de religiøse handlinger og ofringerne ind i gudehovene.

Samfundets top opførte huse til guderne

Templet er efter al sandsynlighed blevet opført af en rig familie, forklarer den danske arkæolog Søren Diinhoff, som arbejder på Universitetsmuseet i Bergen.

“I takt med at samfundet op igennem jernalderen blev mere klasseopdelt, overtog de ledende familier kontrollen med den religiøse kultpraksis”, fortæller han til online-mediet Live Science.

I forbindelse med udgravningen har arkæologerne også fundet en række bålsteder rundt om bygningen.

Koblet med fund af dyreknogler vurderer forskerne, at bålene kan have været brugt til at forberede rituelle måltider på til guderne, der sandsynligvis har været repræsenteret ved træstatuer inde i gudehovet.