Preston Park Museum and Grounds

Vikingehjelm identificeret efter 65 år

Siden 1950erne har forskere debatteret, om en hjelm fundet i England havde tilhørt en viking. Ny forskning giver svaret.

Vikinge-forskere i hele verden jubler over seneste nyt fra England.

Et hold britiske eksperter slår nemlig fast, at den hjelm, der blev fundet i det nordøstlige England i 1950erne, er en vaskeægte vikingehjelm.

Nyheden er sensationel, for indtil nu har Norge kunne prale af at eje verdens eneste nogenlunde intakte vikingehjelm: Den såkalde Gjermundbu-hjelm, som blev udgravet i 1943.

Det britiske fund har siden 1950-erne været kendt som Yarm-hjelmen – opkaldt efter byen, hvor den blev fundet. Yarm ligger ca. 20 km oppe ad floden Tees nær Newcastle.

Byen Yarm, hvor hjelmen blev fundet i 1950erne, ligger i den nordøstlige England – 20 km fra Nordsøen.

© Shutterstock

Ligner kendt norsk hjelm

Yarm-hjelmen har en del ligheder med Gjermundbu – fx næse-øjen-beskytteren – uden dog at være identisk.

Ifølge arkæologen Chris Caple fra Durham University er Yarm-hjelmen fremstillet i 900-tallet af en viking, der boede i England. Jernet, som den blev smedet af, stammer i hvert fald fra den engelske undergrund, viser hans grundige analyser.

Yarm-hjelmen tilhørte en viking. Forskerne mener, at et stykke ringbrynje kunne monteres i små huller langs hjelmens kant, så det dækkede nakke, ansigt og hals. Den lille knop på toppen var hjelmens eneste pynt.

© Preston Park Museum and Grounds

Alle vikinger bar hjelm og ringbrynje

Caple forklarer, at opgaven med at undersøge hjelmen var yderst vanskelig, fordi dens tynde sammennittede jernplader var meget skrøbelige på grund af gennemtæring. Han kalder Yarm-hjelmen for ganske tidstypisk:

“Vikingehjelme var lette at fremstille, beskyttede effektivt ejermanden, men var ikke dekorerede (i modsætning til tidligere hjelme, red.).

Sammen med ringbrynje var hjelmen vigtig beskyttelse for krigeren. På Bayeuxtapet fra 1000-tallet bærer næsten alle krigere hjelm og ringbrynje,” påpeger Caple.