Arkeologerna, Statens historiska museer

Vikinger fik stukket sværd ned i graven

Hvorfor jog nogen et sværd ned i to vikingegrave og lod dem sidde for 1.200 år siden? Svenske arkæologer har gjort det mystiske fund og leder nu efter svaret.

Normalt blev vikinger stedt til hvile med deres sværd eller økse liggende ved siden af dem. Men i byen Köping lidt sydvest for Stockhom har svenske arkæologer gjort et opsigtsvækkende fund: I to grave strittede sværdene lige op i luften.

Arkæologerne mener sågar, at de to 90 cm lange sværd ragede halvt op af jorden, da vikingerne blev begravet i begyndelsen af 800-tallet.

De to vikinger i nabogravene kan have været brødre, der døde sammen i kamp, lyder arkæologernes teori. Men hvorfor sværdene skulle plantes lodret og ligefrem rage op af jorden, er lidt af et mysterium.

Foruden sværdene havde de afdøde også fået andre ting med sig i graven. Arkæologerne fandt afbrændte dyreknogler, en kam og to kløer fra en bjørn

© Arkeologerna, Statens historiska museer

Måske var lodrette sværd en hyldest til Odin og heltene i Valhalla. En anden mulighed er, at de efterladt bedre kunne komme i kontakt med de afdøde ved at berøre deres sværd.

Gravene rummede flere overraskelser

Udover de to sværd er gravene også bemærkelsesværdige, fordi de er anlagt oven på to tidligere grave, hvilket er meget usædvanligt.

“Dette viser, at konstruktionen af de to stensætninger med sværd, blev gjort bevidst. Måske for at skabe en forbindelse til en helt bestemt forfader eller en social gruppe” forklarer arkæologerne Anton Seiler, Fredrik Larsson og Katarina Appelgren, der står bag udgravningen.