Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Én gang for alle: Vikingerne havde ikke horn på hjelmen.

Civilisationer - Vikinger

Vikinger havde ikke horn på deres hjelme

En opmærksom læser har bemærket, at vi til tider viser billeder af vikinger med horn. Men lad os lige slå det fast - vikingehjelme havde i virkeligheden ingen horn.

Misvisende tegninger holder myten i live

Vikingehjelmen havde ikke horn. Når vi alligevel kommer til at vise den forkerte hovedbeklædning, skyldes det ikke kun uopmærksomhed, men også at udbuddet af “rigtige” vikingebilleder er så lille.

Mange af de tegninger, som vi har til rådighed, stammer fra 1800-tallet, hvor tegnere som den svenske August Malmström gerne forsynede hjelmene med horn.

Misforståelsen stammer fra Sverige

Misforståelsen spredte sig til Tyskland, hvor designeren Carl Doepler stod for kostumerne til Wagners operacyklus 'Niebelungens Ring'. Doepler gik grundigt til værks og studerede alle tilgængelige tegninger. Operaen blev i 1876 så stor en succes, at ensemblet indledte en omfattende europaturné, hvor Doeplers kostumer blev fremhævet – og inspirerede nye tegnere.

Alle arkæologiske fund viser, at vikingehjelmen ikke havde horn, men myten lever stadig.

Hjelm med horn. Faxe sælger fx den historisk set ukorrekte øldåse "Der Große Däne" i Tyskland.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul