Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spedalskhed fører til misdannelser og i værste fald tab af lemmer, især fingre, tæer og næse.

Civilisationer - Vikinger

Vikingerne bragte ­spedalskhed til Irland

Da vikingerne bosatte sig i Irland, videreførte de viden om skibsbyggeri, krigsførsel og handel og grundlagde bl.a. Dublin. Men ny forskning tyder på, at de også inficerede den isolerede ø med en af middelalderens mest frygtede sygdomme.

Ny forskning tyder på, at vikingerne ikke bare plyndrede og bosatte sig i Irland, men også bragte en af historiens mest frygtede sygdomme med sig – spedalskhed.

Forskere fra Queens University i Belfast har undersøgt fem irske skeletter, der viser spor efter sygdommen. De døde i 900-1200-tallet og har to typer af bakterien M. leprae, som forårsager spedalskhed.

Fund giver vigtig viden om sygdommens ophav

De to typer er identiske med typer, som kendes fra vikingetiden i Skandinavien. Baseret på strontium-analyser af skeletterne kan forskerne se, at to af de syge voksede op i Skandinavien.

“Som en forholdsvis isoleret ø i det yderste Vesteuropa har undersøgelserne i Irland potentiale til at give os vigtigt viden om spedalskhedens historiske ophav”, forklarer
professor Eileen Murphy fra Queens University.

Vikingerne smittede også i England

Spedalskhed smitter ved berøring med åbne sår og medfører svære misdannelser. Fra Romerriget spredtes sygdommen i Europa, men i Irland er der ikke fundet spor efter sygdommen fra før vikingernes ankomst i 795.

Det er ikke første gang, vikingerne beskyldes for at tage spedalskhed med sig over havet. De to lepra-typer, som kendes fra Skandinavien, er tidligere fundet i engelske
skeletter fra samme periode.

Læs også:

Vikinger

Dramatisk slag skulle afgøre vikingernes skæbne i Irland

12 minutter
Vikinger

Virile vikinger bremsede irsk katastrofe

2 minutter
Vikinger

Hævngerrige vikinger væltede England omkuld

13 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul