Ny forskning tyder på, at vikingerne ikke bare plyndrede og bosatte sig i Irland, men også bragte en af historiens mest frygtede sygdomme med sig – spedalskhed.
Forskere fra Queens University i Belfast har undersøgt fem irske skeletter, der viser spor efter sygdommen. De døde i 900-1200-tallet og har to typer af bakterien M. leprae, som forårsager spedalskhed.
Fund giver vigtig viden om sygdommens ophav
De to typer er identiske med typer, som kendes fra vikingetiden i Skandinavien. Baseret på strontium-analyser af skeletterne kan forskerne se, at to af de syge voksede op i Skandinavien.
“Som en forholdsvis isoleret ø i det yderste Vesteuropa har undersøgelserne i Irland potentiale til at give os vigtigt viden om spedalskhedens historiske ophav”, forklarer professor Eileen Murphy fra Queens University.
Vikingerne smittede også i England
Spedalskhed smitter ved berøring med åbne sår og medfører svære misdannelser. Fra Romerriget spredtes sygdommen i Europa, men i Irland er der ikke fundet spor efter sygdommen fra før vikingernes ankomst i 795.
Det er ikke første gang, vikingerne beskyldes for at tage spedalskhed med sig over havet. De to lepra-typer, som kendes fra Skandinavien, er tidligere fundet i engelske skeletter fra samme periode.