I 2021 fandt en lokal metaldetektor-entusiast i Norfolk, hvad han troede var en arabisk guld-dinar. Nu viser videre undersøgelser, at mønten ikke bare er falsk, men at den sandsynligvis er præget af vikinger i 800-tallet.
“Det er meget usædvanligt at finde sådan en ting – den er helt unik”, fortæller Rory Naismith, professor i tidlig engelsk middelalder på Cambridge University. Han understreger, at “vikingerne havde meget kontakt med den muslimske verden”, og at det derfor er sandsynligt, at de har præget dinar-falskneriet fundet i det østlige England.
Falsk mønt var statussymbol
Hver side af den falske mønt er dekoreret med en perlekant, der omkranser en “indskrift”, der består af lodrette streger på forsiden og horisontale streger på bagsiden. Linjerne slutter i hævede prikker, og mellem de horisontale linjer er rækker af prikker.
Det er en meget abstrakt imitation af arabisk skrift, så der er sandsynligvis tale om en kopi af en kopi af en dinar. Skaberne har sandsynligvis aldrig set den oprindelige mønt – og denne kopi vil med sikkerhed ikke havde snydt nogle arabere.