Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

“Vikingerne havde horn på hjelmen”

Siden 1800-tallet har kunstnere i Norden portrætteret vikingerne som krigere med horn på hjelmen, og billedet lever endnu. Men havde vikingerne virkelig hornede hjelme – eller er udsagnet blot en sejlivet myte?

Shutterstock/NTNU Vitenskapsmuseet & Christian Tønsber

I renæssancen blev Romerrigets fjender, germanere, fremstillet som krigere med horn på hjelmen. Hornene var en del af billedet på den ædle vildmand, der var populært i denne periode.

Tanken om de noble vilde blev i 1800-tallet adopteret af historikere, arkæologer og kunstnere i Norden. På dette tidspunkt var de nordiske lande blevet reduceret til småstater uden reel indflydelse på stormagtspolitikken i Europa.

▶︎ Få myten trykprøvet i vores podcast

I kombination med den tids nationalromantiske strømninger førte det til, at mange indflydelsesrige skandinaver skuede tilbage i tiden for at finde noget, som Norden kunne bryste sig af. Valget faldt på perioden 793-1066, der blev døbt “vikingetiden”.

Denne periode var perfekt, fordi den repræsenterede en tid, hvor de nordiske lande havde magt. I fremstillingen af den barske viking dukkede hornene også op på hjelmene.

I Danmark er det første kendte billede af en viking med horn et træsnit af Lorenz Frølich fra 1877. I årene efter dukkede lignende fremstillinger op i Sverige, og i begyndelsen af 1900-tallet vandt de hornede hjelme for alvor indpas i afbildninger af vikingetiden.

FOR OG IMOD: Fund afgør spørgsmålet

Gjermundbu-hjelmen fra Norge er den bedst bevarede hjelm fra vikingetiden.

© NTNU Vitenskapsmuseet & Christian Tønsberg

KONKLUSION: Vikingerne bar hjelme beregnet til krig

Når det kommer til stykket, er forskningen ganske klar: Vikingerne bar ikke hjelme med horn – i hvert fald ikke, når de drog i kamp. Kun to relativt intakte hjelme fra vikingetiden er blevet fundet, og ingen af dem har haft horn på toppen.

Kombineret med et totalt fravær af hornede hjelme i de skriftlige kilder, der ellers indeholder mange sandfærdige beretninger, har forskerne konkluderet, at hornene er en myte.

Hjelme med horn kan i teorien have eksisteret til ceremoniel brug, men der findes ingen håndfaste beviser herfor. Til gengæld findes der arkæologiske beviser for, at vikingerne i kamp brugte hornløse hjelme, som beskyttede både kranie, øjne og næse.

Forestillingen om barske vikinger med horn holdes i dag primært i live gennem reklamer, souvenirs, legetøj og udklædningshjelme.

MYTEKNUSERNES DOM: Vikingerne havde ikke horn på hjelmen.

© HISTORIE

Lyt også til MYTEKNUSERNE som podcast på vores site eller i din foretrukne app – hvor vi tager favntag med de største skrøner fra historien.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul