Olaus Magnus – Public Domain
Fiskeri i vikingetiden

Vikingerne tyvstartede Skandinaviens fiskeeventyr

Vikingerne kunne meget andet end at dræbe og plyndre. Et nyt stort DNA-studie afslører, at de sandsynligvis skabte et handelsnetværk for sild 400 år tidligere end hidtil antaget.

Op igennem middelalderen blev skandinaverne rige på salg af saltede sild til de fiskehungrende kristne rundt om i Europa. De var eftertragtede til de mange fastedage. Men nu har biologer ved hjælp af gen-test afsløret, at sildehandlen startede 400 år tidligere end antaget, og at det sandsynligvis var vikingerne, der stod bag.

Som en del af et andet studie undersøgte biologer fra Oslo Universitet sildeknogler fundet langs den østlige del af Østersøen. Men så opdagede de, at knoglerne stammede helt tilbage fra mellem 800-850 e.Kr. Lige midt i vikingetiden. Og det var ikke den eneste overraskelse.

Sildeknogle DNA

Biologerne har kunne tage DNA-tests på knogler som disse fra gamle sild. Og DNA'et afslører, hvor silden stammede fra.

© Oslo Universitet

Kan kun stamme fra Kattegat

”I de genetiske fingeraftryk i disse knogler, opdagede vi, at fiskene var tilpasset til et højere saltindhold, end du vil finde i den centrale Østersø. Det betyder, at de kommer fra omkring Kattegat, og at de blev transporteret til den østlige del af Østersøen”, forklarer biolog Lane Atmore fra Oslo Universitet.

”Fisk, der er tilpasset til høje saltindhold, er aldrig blevet fundet så langt inde i Østersøen”.

Hidtil havde man ikke troet, at vikingerne havde de nødvendige forudsætninger for at eksportere sild i store mængder. Bl.a. fordi det kræver enorme mængder salt til nedsaltning af sildene. Blev de ikke nedsaltede, ville de ekstra fede sild fra Kattegat nemlig lynhurtigt gå i forrådnelse.

Det nye studie viser, at sild fra Kattegat er fundet så langt væk som i den polske by Truso, der fungerede som en vigtig handelsstation i vikingetiden. Det vidner om et stort handelsnetværk for sild.