Historiska museet Lunds Universitet

Vikingeskat reddet i sidste øjeblik

Uvurderlig sølvskat fundet i kommode var ved at blive spredt for alle vinde, da “redningskransen” blev kastet.

”Det er gode nyheder – Jeg er virkelig glad for dette”, udtalte Birgitta Hårdh, professor emeritus i arkæologi ved Lunds universitet.

Hendes lettelsen skyldes købet af Everlövskatten, der hører til Sveriges mest omtalte fund fra vikingetiden. Den store sølvskat består af ikke færre end 912 mønter, flere af dem fra Bayern i Tyskland samt 40 smukke sølvsmykker.

Særligt de bayerske mønter er sjældne i Sverige, og derfor lød der også et ramaskrig, da det blev offentliggjort, at skatten skulle sælges på auktion.

At skatten ikke allerede var endt på et museum skyldes de særlige omstændighederne ved dens fund. Everlövskatten blev nemlig ikke gravet op af jorden, som så mange andre arkæologiske kostbarheder. I stedet blev den i 1980erne opdaget i et kommodemøbel, der var gået i arv gennem generationer.

Everlövskatten blev kortvarigt udstillet i Lund i 1986, hvor dette billede stammer fra.

© Historiska museet Lunds Universitet

Skatten skal nu til Stockholm

Selvom den svenske stat forlangte skatten udleveret, fik arvingen rettens ord for at kunne beholde den, fordi svensk lov var uklar vedrørende fund gjort i folks private hjem.

Arvingen satte for nylig Everlövskatten til salg på auktion, hvor mønterne skulle sælges enkeltvis og derfor risikerede at blive spredt for alle vinde. Men i sidste øjeblik slog to fonde sig sammen og opkøbte den samlet.

Gunnar Ekströms stiftelse för numismatik og Sven Svenssons Stiftelse har nu sørget for, at skatten fremover udstilles på Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet i Stockholm.