Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vikingeskib fundet i islandsk lavagrotte

I en vulkansk grotte på Island har arkæologer gjort et enestående fund. For godt 1.000 år siden byggede vikinger et skib af sten dybt under jorden. Nu prøver forskerne at finde ud af hvorfor.

Kevin P. Smith

Dybt inde i den 1.600 m lange vulkangrotte Surtshellir på Island og 10 m under jorden har arkæologer fundet en mystisk stensætning formet som et skib. Amerikanske forskere daterer fundet til begyndelsen af 900-tallet.

Inde i skibet har arkæologerne udgravet knogler fra får, geder, kvæg, heste og grise, der var blevet brændt ved høje temperaturer. Derudover har de fundet dyrebare mineraler fra Tyrkiet og mange perler, hvoraf nogle er blevet bragt helt fra Irak til vulkangrotten på Island.

Det har fået arkæologerne til at gisne om, at den såkaldte skibssætning blev brugt til ofringer.

Lavagrotten Surtshellir ligger 125 km nordøst for Reykjavík.

© Kevin P. Smith

Vulkanudbrud skræmte vikingerne

Studier af grotten har afsløret, at den blev dannet under et vulkanudbrud for ca. 1.100 år siden. Forskerne spekulerer nu i, om vulkanudbruddet fik Islands vikinger til at frygte, at ragnarok – dommedag – var nær. Og om frygten fik dem til at bygge skibet under jorden og ofre der.

Højeste overraskende har vikingerne bygget det underjordiske skibs sider af relativt små sten.

© Kevin P. Smith

Ifølge udgravningslederen Kevin Smith fra Brown University i USA er fundet enestående af flere årsager:

“Så vidt jeg ved, er det den eneste skibssætning, der er fundet under jorden. Skibet er heller ikke del af en vikingegrav, men et rituelt sted i sig selv. Og så er skibet ikke bygget ved at placere massive sten ved siden af hinanden, men ved at opføre en sammenhængende mur af sten,” siger Smith til Historie.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul