Colin Lane
Udgravning af vikingeskib i Wirral

Vikingeskib ligger gemt under engelsk pub

I 1938 stødte nogle engelske konstruktionsarbejdere pludselig på et træskib tre meter under jorden. Nu skal det endelig undersøges, og arkæologerne mener, at det kan være Englands første vikingeskib.

Arkæologer fra University of Nottingham er gået i gang med at undersøge et højst mærkværdigt fund, som har rødder helt tilbage til 1938.

Her dukkede noget besynderligt træ op af jorden, da konstruktionsarbejdere gravede ved pubben Railway Inn i Meols på halvøen Wirral i det nordvestlige England. Fundet blev aftegnet af arbejderne, som mente, at det lignede et vikingeskib, men ingen arkæologiske udgravninger blev foretaget på stedet – før nu.

Undersøgelser skal afgøre 80 års teorier

Området blev for otte år siden undersøgt med radar, som bekræftede, at der lå et seks-ni meter langt skib omkring tre meter under jorden.

Størrelsen, kombineret med tegningerne fra 1938, gør, at arkæologerne mener, der er tale om et transport- eller fiskeskib, som vikingerne havde mange af i området. Fra 902 slog mange vikinger sig nemlig ned i Wirral.

Model af vikingeskib ved Inn Pub

Baseret på radar-undersøgelser og gamle tegninger viser denne model, hvordan skibet sandsynligvis ser ud. Skibet er klinkbygget ligesom andre vikingeskibe.

© University of Nottingham

I modsætning til i størstedelen af England kom disse vikinger fra Norge og ikke Danmark, og de levede generelt fredeligt. Selv i dag har DNA-undersøgelser vist, at området har en usædvanlig høj andel af mennesker, der kan spore deres gener tilbage til Skandinavien.

“Det har længe været forestillingen, at der her lå et skib fra vikingetiden, men ingen professionel udgravning er nogensinde blevet foretaget. Så alle er meget spændte på, hvad vi kommer til at finde”, fortæller Dominga Devitt, formand for Wirral Archaeology Community Interest Company, der tager del i udgravningen.

Ligesom de berømte norske vikingeskibe Oseberg og Gokstad, som i dag kan ses i særdeles velbevaret tilstand i Vikingeskibsmuseet i Oslo, ligger det lille skib i vandlidende ler. Det betyder, at ilt har haft svært ved at trænge ind til træet, som derfor burde være i særlig god stand.

Hvis skibet viser sig at være fra vikingetiden, vil det være det første fund af et vikingeskib i England.

100 huller skal bores i skibet

Nu er planen, at arkæologerne skal bore 100 meget smalle huller ned til skibet og via dem tage prøver af træet, som kan blive undersøgt bl.a. igennem en kulstof-14 analyse.

De omkringliggende områder skal samtidig undersøges for at finde ud af, om der måske gemmer sig mere af interesse under overfladen.

Også Lisa Jones, bestyreren af pubben The Railway Inn, er begejstret for udgravningerne:

“I årevis har folk forsøgt at finde ud af, hvem der skulle stå for udgravningen, og hvem der skulle betale for den. Nu sker det endelig. Vi sætter et informationscenter op inde i pubben, så folk kan komme ind og se, hvordan det går med udgravningen. Vi vil blive ved med at holde åbent som sædvanligt”, fortæller Jones.

Udgravningen af Gokstadskibet

De engelske arkæologer håber på at finde deres egen version af det berømte norske vikingeskib Gokstad, der blev udgravet i 1880.

© Kulturhistorisk museum, UiO