Mauri Kiudsoo
Sværd, vikinger, Estland

Vikingesværd fundet i hobetal i Estland

I Estland har arkæologer udgravet rester af omkring 100 vikingesværd. Det er det største antal nogensinde fundet i landet.

Arkæologer har gjort et bemærkelsesværdigt fund i den nordlige del af Estland.

Fragmenter af omkring 100 vikingesværd lå på to nærliggende steder ikke langt fra kysten. Ifølge Mauri Kiudsoo fra Tallinns universitet har arkæologerne aldrig før fundet så mange vikingesværd i Estland.

Sværdene stammer fra midten af 900-tallet og har ifølge Kiudsoo sandsynligvis fungeret som mindesmærker for døde vikinger, som er blevet begravet andre steder.

Sværd, Estland

Blandt de fundne sværdfragmenter var bl.a. dele af sirligt dekorerede skæfter af metal.

© Mauri Kiudsoo

Vikingerne “dræbte” de dødes sværd

De to fund blev gjort blot 80 m fra hinanden. Ingen af sværdene er intakte, men blev fundet i stumper og stykker.

Det skyldes ifølge Kiudsoo datidens begravelsesritualer. Både i Estland og i Skandinavien findes sværd fra vikingetiden lagt i graven i ødelagt eller bøjet tilstand.
Teorien er, at vikingerne rituelt “dræbte” døde vikingers sværd i forbindelse med begravelsen.

41 vikinger lå dræbt i deres skibe

Størstedelen af de nyfundne sværd i Estland er af den såkaldte type H, som var vikingetidens mest udbredte. Flere af dem er smukt dekorerede med sirlige mønstre på sværdskæftets metal. Meget taler for, at sværdene skulle mindes vikinger, som mistede livet på vej til eller i selve Estland.

Vikingerne havde flere handelsruter til Estland. På den estiske ø Saaremaa (Øsel) gjorde arkæologer for nogle år siden et sensationelt fund af to vikingeskibe. I skibene lå skeletterne af 41 vikinger, der var faldet i kamp – muligvis mod andre vikinger. Analyser viste, at de blev dræbt omkring år 750.