Shutterstock

Vikingetøj overlevede over 1.000 år i jorden

I en vikingegrav fandt arkæologer tøj, der endnu ikke var rådnet op. Fundet er uhyre sjældent og har udløst jubel i forskerkredse.

I Hestnes nær Trondheim har arkæologerne gjort et spektakulært fund. Kvinden i graven fra ca. 850-950 e.Kr. bar fornemt broderet klæde – og mod alle odds havde en del af stoffet overlevet de ca. 1.170 år i graven.

“At finde broderede tekstiler fra vikingetiden er så ualmindeligt, at det næsten ikke er til at tro, at det er sandt”, forklarer Ruth Iren Øien fra Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet.

“De af os, der arbejder med tekstiler, er glade, hvis vi finder et stykke, der bare måler 1 x 1 cm, men i dette tilfælde fandt vi næsten 11 cm”.

I graven lå der også et sæt uldkamme – metaltænderne kan anes midt i billedet – til at gøre fåreulden klar med, så den kunne blive spundet til tråd.

© Marte Rønning, NTNU

Kvinden bar pinaforekjole

I graven fandt arkæologerne stofrester fra otte forskellige stykker klæde – nogle af dem lagt i lag, fordi vikingerne bar mange lag tøj. Fundet vil med tiden kunne afsløre spændende detaljer om, hvordan vikingernes tøj blev fremstillet.

“Vi forestiller os, at kvinden bar en pinaforekjole, der var fastgjort med skildpaddebrocher (skål-fibulaer, red.). Under kjolen har hun formentlig haft en særk eller skjorte af linned eller fin uld. Over skuldrene bar hun sandsynligvis en kappe med broderede dekorative elementer”, fortæller Øien.

Pinaforekjoler er stadig på mode. I vikingetiden skulle kjolen først og fremmest beskytte den finere dragt indenunder mod slid og snavs.

© Library of Congress

“Broderede tekstiler fra vikingetiden er noget, vi kun kender fra nogle få overdådige grave som Oseberg og Mammengraven i Danmark”, forklarer Øien.