Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Både norske og danske vikinger sejlede til Irland, hvor de ifølge nye undersøgelser blev afgørende for samfundets udvikling.

© Shutterstock
Civilisationer - Vikinger

Virile vikinger reddede Irland

Irland var i dyb krise, da vikingerne begyndte at bosætte sig på den grønne ø. Vikingerne vendte ifølge en ny undersøgelse den katastrofale situation.

Da vikingerne i 900-tallet begyndte at bosætte sig i Irland, tilførte de nordiske krigere bogstaveligt talt øen nyt liv. En undersøgelse lavet af forskere fra Queens University Belfast viser, at det irske befolkningstal på det tidspunkt var raslet ned i over 200 år, og at vikingernes ankomst bremsede nedturen.

Uforklarlig irsk befolkningskrise

“Omkring år 700 gik den irske befolkning på mystisk vis ind i en nedgang muligvis pga. krig, hungersnød, pest eller politisk uro”, forklarer Rowan McLaughlin, en af forskerne bag undersøgelsen i en pressemeddelelse.

“Vikingerne bosatte sig i Irland i 900-tallet under nedgangen, og selv om de var få i antal, så var de mere succesfulde end de lokale i at øge deres antal”, forklarer McLaughlin.

Vikinger og irere fik børn sammen

Hidtil har historikerne ellers været overbeviste om, at Irlands befolkningstal fortsatte med at stige helt frem til hungersnøden i 1840'erne. Men da forskerne sammenkørte store mængder data om alle hidtil fundne arkæologiske genstande og bygninger fra årene 400-1200, fik de en overraskelse.

Ifølge de sammenkørte data stod det klart, at det irske samfund fra omkring år 700 oplevede en generel nedgang i menneskelig aktivitet på alle niveauer. Nedgangen fortsatte, indtil vikingerne begyndte at slå sig ned i Irland og bremsede den ulykkelige udvikling.

Ifølge McLaughlin fik vikinge-bosætterne muligvis flere børn end de lokale, men alt tyder også på, at de giftede sig ind i den lokale befolkning. Undersøgelser viser således, at mange irere den dag i dag bærer vikingegener.

Læs også:

Vikinger

Vikingerne bragte frygtet sygdom til Irland

2 minutter
Vikinger

Dramatisk slag skulle afgøre vikingernes skæbne i Irland

12 minutter
Vikinger

Det kaldte andre folkeslag vikingerne

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul