Både norske og danske vikinger sejlede til Irland, hvor de ifølge nye undersøgelser blev afgørende for samfundets udvikling.

© Shutterstock

Virile vikinger reddede Irland

Irland var i dyb krise, da vikingerne begyndte at bosætte sig på den grønne ø. Vikingerne vendte ifølge en ny undersøgelse den katastrofale situation.

Da vikingerne i 900-tallet begyndte at bosætte sig i Irland, tilførte de nordiske krigere bogstaveligt talt øen nyt liv. En undersøgelse lavet af forskere fra Queens University Belfast viser, at det irske befolkningstal på det tidspunkt var raslet ned i over 200 år, og at vikingernes ankomst bremsede nedturen.

Uforklarlig irsk befolkningskrise

“Omkring år 700 gik den irske befolkning på mystisk vis ind i en nedgang muligvis pga. krig, hungersnød, pest eller politisk uro”, forklarer Rowan McLaughlin, en af forskerne bag undersøgelsen i en pressemeddelelse.

“Vikingerne bosatte sig i Irland i 900-tallet under nedgangen, og selv om de var få i antal, så var de mere succesfulde end de lokale i at øge deres antal”, forklarer McLaughlin.

Vikinger og irere fik børn sammen

Hidtil har historikerne ellers været overbeviste om, at Irlands befolkningstal fortsatte med at stige helt frem til hungersnøden i 1840'erne. Men da forskerne sammenkørte store mængder data om alle hidtil fundne arkæologiske genstande og bygninger fra årene 400-1200, fik de en overraskelse.

Ifølge de sammenkørte data stod det klart, at det irske samfund fra omkring år 700 oplevede en generel nedgang i menneskelig aktivitet på alle niveauer. Nedgangen fortsatte, indtil vikingerne begyndte at slå sig ned i Irland og bremsede den ulykkelige udvikling.

Ifølge McLaughlin fik vikinge-bosætterne muligvis flere børn end de lokale, men alt tyder også på, at de giftede sig ind i den lokale befolkning. Undersøgelser viser således, at mange irere den dag i dag bærer vikingegener.