Blev O Tannenbaum til My Michigan?

Sådan blev en berømt tysk julesang blev til amerikansk nationalhymne.

I 1862 sad Winifred Lee Brent i Detroit i delstaten Michigan, USA, og tænkte på sin mand, Henry. Som læge og kirurg var Henry indrulleret til tjeneste på nordstaternes side i den amerikanske borgerkrig.

Et blodigt slag ved Fredericksburg kostede det år over 12.000 nordstatssoldater livet, og Winifred Lee Brent afstivede sin egen moral ved at skrive en sang om soldaternes tapperhed.

”Du skænkede dine sønner uden et suk, Michigan, mit Michigan, og sendte dem ud for at dø,” skrev hun blandt andet.

Melodien var tysk

Som melodi valgte hun den tyske julesang O Tannenbaum, der var meget populær i en engelsksproget udgave. Michigan, My Michigan blev et øjeblikkeligt hit og fik nærmest karakter af nationalsang for Michigan. I 1886 da borgerkrigen for længst var slut, blev der skrevet en ny tekst med en lidt mindre krigerisk tone, og i 1902 en endnu mere forsonlig udgave.

I 1932 besluttede senatet i hovedstaden Lansing, at staten skulle have en rigtig nationalsang og antog en nyskrevet sang med titlen My Michigan. Men det siges, at denne hymne kun er blevet sunget én eneste gang, fordi folk i Michigan foretrækker at synge sangen på den populære julemelodi.

Maryland brugte samme melodi

Pudsigt nok har en anden amerikansk stat en lignende nationalsang. Den hedder Maryland, My Maryland, stammer fra 1861, blev officiel i 1939 - og går på samme melodi. Maryland deltog i borgerkrigen på sydstatsside, og også denne var oprindelig en populær krigssang.