Både under 1. og 2. verdenskrig tilbragte millioner af soldater julen ved fronten. Med gaver, god mad og julepost forsøgte deres fædreland at forsøde tilværelsen for tropperne, mens granaterne fortsatte med at regne ned.
Den canadiske soldat David MacLean skrev i julen 1916 hjem fra Frankrig, hvor han og resten af det 48. Highlanders-regiment var udstationeret:
“Vi spiste julemiddagen i et telt rejst specielt til lejligheden. Det var stort nok til, at hele kompagniet kunne spise samlet. Officererne opvartede os, og menuen bestod af grillet svinekød, brasekartofler, gulerødder, kål og æblesovs. Til dessert fik vi karamelbudding.”
Beretninger om julehygge var præcis den slags hyggelige nyheder, som MacLean og andre tropper yndede at sende hjem. Soldater på begge sider af fronten forsøgte i vid udstrækning at skåne familien for ubehagelige detaljer og hungrede omvendt efter nyt hjemmefra – helst noget, der kunne fjerne tankerne fra dødsangst og krigens gru.