Hvad var nazisternes problem med julen?

Hagekorsformede småkager, julekalender med nazistiske slagord og Odin, der kom med julegodter. Men hvorfor havde nazisterne et problem med den traditionelle jul?

Jernkorset blev aldrig populært som juletræspynt

Gavepapir med ariske motiver og blikforme, så tyske husmødre kunne sætte hagekorsformede småkager på julebordet. Op gennem 30erne forsøgte nazisterne at stjæle julen, og de gjorde en enorm indsats for at omforme højtidens symboler og skikke, så de passede ind i den nationalsocialistiske ideologi.

Problem: Jesus var jøde

Det var ikke helt enkelt, for festens hovedperson, Jesus, var jo egentlig jødisk. Det problem forsøgte nazisterne at komme udenom ved at tage al kristen symbolik ud af julen. Nazisterne kasserede den tyske julemand, Sankt Nikolas, der plejer at bringe børnene julegodter den 6. december. Han blev i stedet erstattet med Odin, hvis rødder i nordisk mytologi passede bedre ind i det nazistiske verdenssyn.

Jernkors på juletræet

Der var også problemer med stjernerne på juletræerne. De fandtes typisk i to problematiske modeller: den femtakkede var lignede kommunismens symbol, og den sekstakkede mindede om den jødiske davidstjerne.

Nazisterne forsøgte at få tyskerne til at hænge jernkors på juletræet i stedet, men det vandt aldrig rigtig indpas, for befolkningen havde nu engang et temmelig konservativt syn på, hvordan en rigtig jul skulle holdes.

Julekalender med nazistiske slagord

Julekalendere udgjorde et særligt problem. Nazisterne forbød julekalendere med billedmotiver, og i stedet skulle hver låge gemme et nazistisk slagord. Chokolade eller slik i lågerne var dog fortsat acceptabelt.

Men det store slag mod julekalendertraditionen kom i krigsårene. Pap og karton var en mangelvare, så den nazistiske topledelse besluttede at indstille produktionen af julekalendere.

Julekalenderen som afnazificering

Da den tyske storproducent af julekalendere, Richard Sellmer, i 1946 atter sendte julekalendere på markedet, skete det med aktiv amerikansk støtte.

Dwight D. Eisenhower, der var øverstkommanderende for de amerikanske tropper i Europa, var blevet fotograferet sammen med sine børnebørn, mens de åbnede en julekalender, og billedet blev brugt aktivt i indsatsen for at afnazificere Tyskland.

Den nye julekalender blev en øjeblikkelig succes.

Bliv klogere på julens traditioner i vores tema om jul