Hvem satte elektriske lys på juletræet?

Der har været lys på juletræet i næsten 400 år – men hvem fik ideen til at gøre det elektrisk?

Traditionen med lys på juletræet stammer fra det 17. århundredes Tyskland, og godt 200 år efter fornyedes den af den tekniske udvikling. Tre år efter at Thomas Edison havde opfundet den elektriske pære, fik en af hans venner nemlig en idé.

Edward Hibberd Johnson var vicepræsident for Edison Electric Light Company, elforsyningen i New York, og i julen 1882 opstillede han i sin dagligstue et træ med 80 røde, hvide og blå elektriske pærer.

Elektrisk juletræ var billigt pr-trick

New Yorks aviser affærdigede sagen som et billigt pr-trick og nægtede at skrive om familien Johnsons træ. Men et dagblad i Detroit hørte om juletræet og sendte en journalist hele vejen til New York for at se vidunderet. ”Det var et mageløst syn,” skrev journalisten i avisens spalter, hvor han også fortalte, at hver pære var ”på størrelse med en engelsk valnød”.

Elektrisk juletræ i Det Hvide Hus

Hermed var succesen skabt. Men teknologien var kompliceret, og den nye juletræsbelysning kom først i handelen i 1890. Fem år senere blev det en trend, da præsident Grover Cleveland opsatte det første elektriske juletræ i Det Hvide Hus med over hundrede pærer.

Det var dog endnu kun de rigeste, der kunne være med: At sætte elektrisk lys på et gennemsnitligt juletræ var omkring århundredeskiftet en bekostelig affære, der kunne løbe op i, hvad der i dag svarer til små 15.000 kroner.

Først omkring 1930 kom elektrisk juletræsbelysning i et mere folkeligt prisleje.

Bliv klogere på julens traditioner i vores tema om jul