Shutterstock
jul julemand

Hvor kommer julemanden fra?

Grønland er et godt bud på, hvor julemanden kommer fra. Men faktisk skal du til de sydlige himmelstrøg for at finde den oprindelige julemand.

I populær tradition holder julemanden til i Grønland, på Nordpolen eller et sted i det nordlige Finland, når han ikke flyver rundt for at levere gaver til jul.

Men for at finde det historiske ophav til én af julens absolutte hovedpersoner, skal vi vende ansigtet mod syd.

Den gavmilde Sankt Nikolaus

Den sandsynlige inspiration til julemanden er biskoppen Sankt Nikolaus, som levede i byen Myra i vore dages Tyrkiet i det 4. århundrede.

Maleri af Sankt Nikolaus

Biskoppen Sankt Nikolaus er formentlig den mand, der har inspireret historien om julemanden. Af den grund kan man sige, at julemanden kommer fra Tyrkiet, da det var her, Sankt Nikolaus boede.

© Gheorghe Tattarescu/Muzeul Municipiului Bucureşti

Nikolaus skrev sig selv ind i kirkehistorien ved sin store gavmildhed, og ved, at han gav sine gaver ubemærket.

For eksempel lagde han mønter i de fattiges sko om natten, og herfra kommer traditionen med at sætte hjemmeskoene uden for døren for at finde en lille gave i dem juleaftens morgen.

Julemanden kommer til USA

Sankt Nikolaus blev et vigtigt navn i den katolske kirke, men fordi han også var skytshelgen for søfarende, overlevede respekten for hans navn i det protestantiske Holland, hvor han hedder Sinterklaas.

Hollandske udvandrere tog traditionen med til USA i det 19. århundrede, og der blev han til Santa Claus, som vi kender i dag.

Julemanden var en spinkel mand

Senere åbnede arkæologer Sankt Nikolaus’ grav i den italienske by, Bari, og det viste sig, at den historiske ”julemand” var en lille, spinkel mand på omkring halvanden meter.

Men trods den manglende lighed med den korpulente julemand, er han fortsat et stort navn i den katolske verden, hvor hans dødsdag 6. december markeres med store festivaler.

Bliv klogere på julens traditioner i vores tema om jul.