Kristendommen kom til Japan, da portugiserne grundlagde den første handelsstation i 1549. Missionærer fulgte med og gik i gang med at omdanne det nye land til en katolsk nation. Men de havde ikke videre held med sig, og den dag i dag er kun omkring 1 procent af den japanske befolkning kristen.
Den forbudte jul
Julen forblev derfor også en fest for et meget lille mindretal, og da kristendommen i 1612 blev forbudt, blev den fejret af kakure kirishitan – de skjulte kristne.
Det var situationen indtil begyndelsen af det 20. århundrede, hvor Japan langsomt lukkede op for vestlig indflydelse, og befolkningen fattede interesse for navnlig amerikanske juletraditioner.
Derfor blev julen også det første offer, da Japan gik ind i anden verdenskrig med angrebet på Pearl Harbour i 1942. Julen blev kategoriseret som et stykke amerikanisme og som sådan forbudt.
Julen fik comeback efter 2. verdenskrig
Amerikanerne stod i spidsen for genopbygningen af Japan efter krigen, og den kulturelle ”styrkelse” kom bl.a. med Hollywood-film, hvor julen blev skildret i et romantisk skær.
Det fangede den japanske befolknings interesse, så kort efter krigen fik den japanske jul et gigantisk comeback - men nu helt uden religiøst indhold. Julen blev en sekulær folkefest med juletræer og gaver, der kom til at symbolisere den nye tid.