Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan blev julen en folkefest i Japan?

Japansk jul er en ren folkefest med juletræer og gaver. Men hvordan er det blevet det?

Kristendommen kom til Japan, da portugiserne grundlagde den første handelsstation i 1549. Missionærer fulgte med og gik i gang med at omdanne det nye land til en katolsk nation. Men de havde ikke videre held med sig, og den dag i dag er kun omkring 1 procent af den japanske befolkning kristen.

Den forbudte jul

Julen forblev derfor også en fest for et meget lille mindretal, og da kristendommen i 1612 blev forbudt, blev den fejret af kakure kirishitan – de skjulte kristne.

Det var situationen indtil begyndelsen af det 20. århundrede, hvor Japan langsomt lukkede op for vestlig indflydelse, og befolkningen fattede interesse for navnlig amerikanske juletraditioner.

Derfor blev julen også det første offer, da Japan gik ind i anden verdenskrig med angrebet på Pearl Harbour i 1942. Julen blev kategoriseret som et stykke amerikanisme og som sådan forbudt.

Julen fik comeback efter 2. verdenskrig

Amerikanerne stod i spidsen for genopbygningen af Japan efter krigen, og den kulturelle ”styrkelse” kom bl.a. med Hollywood-film, hvor julen blev skildret i et romantisk skær.

Det fangede den japanske befolknings interesse, så kort efter krigen fik den japanske jul et gigantisk comeback - men nu helt uden religiøst indhold. Julen blev en sekulær folkefest med juletræer og gaver, der kom til at symbolisere den nye tid.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul